Tujina

Janukovič odstopil

Kijev, 31. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinski premier Janukovič, poraženec drugega kroga predsedniških volitev, je uradno napovedal svoj odstop.

Viktor Janukovič je na ukrajinski televiziji TRK - Ukrajina uradno napovedal svoj odstop (Foto: Reuters)
Viktor Janukovič je na ukrajinski televiziji TRK - Ukrajina uradno napovedal svoj odstop (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

"Sprejel sem odločitev, da vložim uradno zahtevo za odstop," je v novoletnem televizijskem nagovoru povedal Viktor Janukovič. Menil je, da je v teh razmerah nemogoče zasedati katerikoli položaj v državi, ki jo vodi ta oblast. "To je moje osebno stališče," je še dodal. Obenem je dodal, da ostaja v politiki. "Še se borimo, a nimam več veliko upanja," je še dejal Janukovič. "Moje stališče glede rezultatov predsedniških volitev se ni spremenilo. A nimam več upanja glede odločitev volilne komisije in vrhovnega sodišča".

A bo Ukrajina zdaj končno ''zadihala'' tako, kot so državljani odločili na volitvah? (Foto: Reuters)
A bo Ukrajina zdaj končno ''zadihala'' tako, kot so državljani odločili na volitvah? (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Z rezultati volitev se še vedno ne strinja

"Naša država je prvič po 13 letih neodvisnosti blizu resnemu porazu, njena neodvisnost je pod vprašajem. Zunanje sile so se poslužile notranje krize, da bi vsemu svetu pokazale svojo silo in vpliv," je dejal Janukovič. Pri tem je nedeljske volitve znova označil za "nelegitimne" in zatrdil, da tega "puča ni mogoče obravnavati kot revolucijo".

Po Janukovičevem mnenju je v nedeljo, potem ko so spremenili zakonodajo glede volitev na domu, med petimi milijoni invalidov, bolnih in starejših lahko volilo le 600.000. Zato zmagovalec volitve Viktor Juščenko po Janukovičevem prepričanju "nima zaupanja večine volivcev". "Imamo star režim z novim obrazom, obrazom tistega, ki zastopa tuje države" v Ukrajini, je še menil Janukovič.

Na nedeljskih volitvah je opozicijski kandidat Juščenko dobil 51,99 odstotka glasov, Janukovičem pa je prejel 44,19 odstotka.

Sodišče zavrnilo pritožbe

Juščenko bo sicer drevi nagovoril prebivalce Kijeva in druge ljudi, ki se bodo zbrali na Trgu Neodvisnosti, kjer bo potekalo novoletno praznovanje. Dogodek pa naj bi se sprevrgel v neuradno inavguracijsko slovesnost, ki naj bi se je udeležil tudi gruzijski predsednik Mihail Sakašvili. Sakašvili naj bi tako bil prvi tuji voditelj, ki se bo sestal z Juščenkom po zmagi na nedeljskih volitvah.

Ukrajinsko vrhovno sodišče je v četrtek zavrnilo še preostale tri pritožbe, prvo je sodišče zavrnilo že v sredo, ki jih je zaradi domnevnih nepravilnosti med nedeljskim ponovljenim drugim krogom predsedniških volitev v torek vložil Janukovič. Na odločitev vrhovnega sodišča se sicer ni mogoče pritožiti. Premierove pritožbe je v četrtek zavrnila tudi osrednja volilna komisija, Janukovičev tabor pa je napovedal, da se bo zaradi odločitve volilne komisije pritožil na vrhovno sodišče.

Med krizo, ki je nastala po drugem krogu predsedniških volitev 21. novembra zaradi volilnih nepravilnosti, je parlament konec novembra izglasoval nezaupnico vladi Janukoviča, ki pa je dosedanji predsednik Leonid Kučma ni hotel podpisati. V skladu z ukrajinsko zakonodajo lahko premier sicer ostane na položaju, dokler ga ne odstavi sedanji ali novoizvoljeni predsednik.

SORODNI ČLANKI