Tujina

Janukovič na vrhovno sodišče

Kijev/Bruselj, 27. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Farsa z ukrajinskimi volitvami se nadaljuje. Premier Janukovič, ki je izgubil na volitvah, je zatrdil, da nikoli ne bo priznal poraza.

Foto: Reuters
Foto: Reuters FOTO: Reuters
Osrednja volilna komisija je zatrdila, da na volitvah ni prišlo do resnih incidentov, možnost množičnih kršitev pa so izključile tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi in še nekatere druge opazovalne misije. Tokratne volitve v državi s 47 milijoni prebivalcev je sicer spremljajo 12 tisoč mednarodnih opazovalcev.

Ukrajinski premier Viktor Janukovič, je dejal, da nikoli ne bo priznal poraza ter zatrdil, da bo rezultat volitev spodbijal na vrhovnem sodišču.

"Nikoli ne bom priznal poraza, saj je med volitvami prihajalo do številnih kršitev," je izjavil Janukovič, ki je dodal, da bo rezultat spodbijal na vrhovnem sodišču. "Zahteval bom, da bo pritožbe javno obravnaval celoten kolegij vrhovnega sodišča."

Janukovič vložil več kot 550 pritožb

Janukovič je sicer vložil več kot 550 pritožb nad potekom volitev. Janukovič je prepričan, da se ni mogoče pogajati z ljudmi, ki nimajo morale in ne spoštujejo zakonov. "Zato se ne bomo pogajali in bomo v primeru, če izgubimo, sestavili zelo močno opozicijo," je dejal.

Vodja Janukovičevega volilnega štaba Taras Čornovil je po zaprtju volišč povedal, da je prišlo do množičnih manipulacij, ki so zadevale tri milijone glasov. Tako zaradi nesoglasij o novem volilnem zakonu ni moglo glasovati 1,5 milijona volivcev z okvarami spodnjih okončin, ker niso smeli oddati glasu od doma. Večina teh ljudi je po podatkih Čornovila privržencev Janukoviča. Na zahodu Ukrajine, ki podpira Juščenka, pa naj bi bilo po navedbah Čornovila oddanih 1,5 glasovnic v imenu volivcev, ki so bili na dan volitev v tujini.

Ukrajinski opazovalci dvomijo, da bi imel Janukovičev tabor dovolj dokazov in uspel na sodišču. "Prednost Juščenka pred Janukovičem je prevelika, da bi pritožbe lahko kaj spremenile," je dejal politolog Aleksander Litvinenko s kijevskega Centra Razumkov.

Volivci so izbrali Juščenka

Viktor Juščenko, novi ukrajinski predsednik, s soprogo (Foto: Reuters)
Viktor Juščenko, novi ukrajinski predsednik, s soprogo (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Na ponovljenem drugem krogu predsedniških volitev v Ukrajini je v nedeljo okoli 37 milijonov volilnih upravičencev spet odločalo med opozicijskim voditeljem Viktorjem Juščenkom in premierjem Janukovičem. Po 99,84 odstotkih preštetih glasov, volilna udeležba je bila 77-odstotna, je za Juščenka glasovalo 52,03 odstotka volivcev, Janukovič pa je dobil 44,16 odstotka glasov.

Privrženci Juščenka so že včeraj, po objavi vzporednih volitev, rajali po ukrajinskih ulicah (Foto: Reuters)
Privrženci Juščenka so že včeraj, po objavi vzporednih volitev, rajali po ukrajinskih ulicah (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
'Zgodilo se je! 14 let smo bili samostojni, danes smo postali tudi svobodni,' je dejal Juščenko.

Juščenko, ki je že razglasil zmago, se je zahvalil demonstrantom, ki so več tednov vztrajali na ulicah Kijeva njemu v podporo. "Želim poudariti, da je to zmaga ukrajinskega ljudstva, ukrajinskega naroda... Danes smo postali svobodni," je dejal Juščenko v svojem volilnem štabu v ukrajinski prestolnici Kijev in dodal, da je to začetek novega obdobja, začetek nove demokracije v državi.

'Čestitam Ukrajincem za ta nadaljnji korak na poti k mirni in demokratični družbi,' je v sporočilu za javnost zapisal Barroso.

Barroso pozdravlja izide volitev

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je pozdravil izide ponovljenega drugega kroga predsedniških volitev v Ukrajini, na katerem je po delnih volilnih izidih zmagal opozicijski kandidat Juščenko. Kot je še poudaril Barroso, razdeljenost v državi glede volitev ne bi smela pripeljati do razpada Ukrajine. Predsednik Evropske komisije je volitve označil za "dober dan za Ukrajino in demokracijo".

Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je pozdravil "odgovornost" ukrajinskih voditeljev ob ponovljenem drugem krogu predsedniških volitev v državi, obenem pa jih je pozval k sodelovanju.

'Politični' smrti?

Dan po predsedniških volitvah v Ukrajini so ukrajinskega ministra za promet Georgija Kirpo našli mrtvega. Ministra so našli v njegovi počitniški hišici blizu ukrajinske prestolnice Kijev, umrl pa je v za zdaj še nepojasnjenih okoliščinah. Imel je strelno rano, zraven njega pa naj bi našli pištolo. Kripa je veljal za enega najobetavnejših politikov v vladi Janukoviča, že nekaj dni pa so ga pogrešali. Njegov tiskovni predstavnik je že potrdil ministrovo smrt, tamkajšnja policija pa ni želela razkriti dodatnih podrobnosti. Povedali so le, da o dogodku poteka preiskava.

V industrijskem mestu Dnipropetrovsk je bil sicer v noči na soboto ubit vodja lokalne volilne komisije, vendar umor po navedbah policije nima političnega ozadja. Umorjeni je bil po navedbah policije ubit na svojem domu po sporu s svojim posvojencem.

SORODNI ČLANKI