Tujina

Janša: Balkanu ne grozi vojna

Strasbourg, 16. 01. 2008 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski premier je prepričan, da Balkanu v primeru razglasitve neodvisnosti Kosova ne grozi vojna.

Albanci protestirajo v Prištini
Albanci protestirajo v Prištini FOTO: Reuters

Kot je po nastopu v Evropskem parlamentu posvaril Janša, "neukrepanje prinaša nevarnost". V kolikor se nič ne bo zgodilo in ne bomo začeli iskati rešitve za problem, po njegovih besedah obstaja nevarnost konflikta. Nove vojne na Balkanu zaradi Kosova, po besedah predsedujočega Uniji, ne bo, ker sta se EU in svet iz preteklih izkušenj marsičesa naučila.

Na decembrskem vrhu EU so po prepričanju Janše sprejeli "dobro podlago" za Kosovo, na osnovi zaključkov vrha pa bodo delovali v prihodnje. Med sklepi vrha je tudi napotitev misije EU na območje.

Na Kosovo se pošilja misija obrambno-varnostne politike. Takšnih misij se ne pošilja v samostojne in priznane države. Janez Janša

Podporo slovenskemu predsedstvu EU pri iskanju rešitve za Kosovo sta na današnji novinarski konferenci izrazila tudi predsednika Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering in Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Pöttering je ob tem še ponovil stališče, da bi se morala vlada na Kosovu glede svojih potez usklajevati z EU.

EU se lahko veliko nauči iz primera BIH

Janša se je po predstavitvi šestmesečnega programa slovenskega predsedovanja EU v Evropskem parlamentu soočil tudi z vprašanji vodij političnih skupin ter poslancev, ki so se osredotočila predvsem na Zahodni Balkan in Kosovo.

Plakat Kosovo je Srbija
Plakat Kosovo je Srbija FOTO: Reuters

Janša je glede Zahodnega Balkana in Kosova najprej omenil pravne osnove za reševanje kosovskega vprašanja. "Ne bi želeli, da EU začne neko dolgo razpravo o pravnih osnovah", potem ko smo na koncu nekega dolgega obdobja iskanja soglasne rešitve, je poudaril Janša. Ni treba, da je EU razdeljena zato, ker so drugi, je opozoril in dodal, da je enotnost EU glede tega vprašanja ena izmed prioritet slovenskega predsedstva.

"Opozarjam, da je neko podobno vprašanje o legalnih osnovah sredi 90. let prejšnjega stoletja" povzročilo več sto tisoč mrtvih v BiH in še več razseljenih, je jasno povedal Janša, ki je menil, da se lahko Evropa iz tega "nekaj nauči". Pojasnil je tudi, da "nikoli ni bilo rečeno", da je BiH večji varnostni problem kot Kosovo.

"Bojim se, da so bile nekatere besede v zvezi s tem slabo interpretirane," je dejal in pri tem pojasnil, da je bilo rečeno, da obstaja v BiH še veliko problemov, ki jih je treba rešiti. Mednje nedvomno spada vrnitev beguncev na svoje domove.

Vhod v severno Kosovsko Mitrovico
Vhod v severno Kosovsko Mitrovico FOTO: Reuters

Tudi evropski poslanci o Zahodnem Balkanu in Kosovu

Po mnenju predsednika skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Josepha Daula je glede Zahodnega Balkana ključnega pomena evropska perspektiva. EU in slovensko predsedstvo pa morata odigrati pomembno vlogo za rešitev statusa Kosova, je menil in izpostavil vlogo mestu, ki jo mora Slovenija igrati še naprej. Slovenija je kraj, kjer so se ves čas srečevale različne kulture, različni narodi, zato je zgled sodelovanja med različnimi kulturami in verami.

Kosovo so omenili tudi predsednik politične skupine Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE) Graham Watson, sopredsednik politične skupine Združenje za Evropo narodov (UEN) Brian Crowley, predsednik Konfederalne skupine Evropske združene levice - Zelene nordijske levice (EUL/NGL) Francis Wurtz in drugi.

Watson je slovensko razumevanje Zahodnega Balkana označil za prednost, vendar se z Janšo ni strinjal o tem, da bi bilo stanje v BiH bolj problematično od tistega na Kosovu. Crowley je dejal, da je treba glede Kosova najti "neko intelektualno rešitev" in da nas mora voditi razum. "To lahko pokaže Slovenija, ki se je znala izkopati iz komunističnega okolja," je dejal in dodal, da Slovenija ni velika samo v duhu, ampak zna veliko doseči.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
18. 01. 2008 00.48
Ne morem se strinjati z izjavo premierja.Na balkanu še vedno obstoja latentna nevarnost za vojno ali pa oborožene nemire v tem delu zahodnega Balkana!Tudi priletni gospo Bebler nima prav v izjavi,ki jo je dal kot neki poznavalec razmer ali analitik,kakorkoli že. Dejstvo,da se bo vzelo enemu in dalo njegovo drugemu,dolgoročno ne predstavlja razmer,ki bi temeljile na trajnem miru in sožitju med narodi v tem delu Balkana!Vse bo pokazal čas.
hinko.murovec@siol.net
16. 01. 2008 21.36
Točno, dokler JJ naklada v Bruslju je mir zagotovljen, upam, da ne bo skupaj s Krkovičem šel delat red na jug. LP
Uroš S.
16. 01. 2008 21.13
mihey81-ja, razlika je v tem, da so albanci muslimani in da so nacija, saj ze imajo drzavo. Drugace pa tako nekako kot pravis- Ceprav Cigani nimajo svoje svetovno znane mafije, ne proizvajajo drogo ter ne trguejjo z orozjem
Hadrijanar
16. 01. 2008 19.26
Hmm,primerjat travnik z državo in skupinico Romov z ljudstvom, res odlična analogija...
preprostež
16. 01. 2008 18.46
No, naj imajo ti Albanci svoje Kosovo po pravnih poteh - če bodo Srbiji plačevali najemnino in druge stroške. To je enako kot če se ti Romi naselijo na travniku in zgradijo svoje naselje. To je tvoj travnik... Kosovo je travnik Srbov.
Uroš S.
16. 01. 2008 16.28
"Ne bi želeli, da EU začne neko dolgo razpravo o pravnih osnovah", potem ko smo na koncu nekega dolgega obdobja iskanja soglasne rešitve, je poudaril Janša." AMIN International law doesnt apply to Balkan nations
brojhec@gmail.com
16. 01. 2008 15.50
Če mene kdo praša se mi zdi, da je večja verjetnost vojne če Srbija ne bo priznala neodvisnosti Kosovu. LP
mbdjzan@volja.net
16. 01. 2008 15.23
Misliti pomeni nič vedeti