Tujina

Prestolnico Jemna preplavila vojska

Sana, 19. 03. 2011 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S./T.V.
Komentarji
0

V Jemnu je še vedno napeto. Po petkovem streljanju na protestnike so razglasili izredne razmere. Prebivalci v javnosti ne smejo nositi orožja, vojska pa ima zdaj večja pooblastila. Zaradi nasilja nad protestniki je odstopil minister za turizem.

Po številnih smrtnih žrtvah je stanje v Jemnu napeto. Prestolnico so preplavile čete in varnostno osebje. Na ulice se je odpravilo več sto vojakov, ki bodo vzpostavili nadzorne točke in pregledovali prebivalce, ali nosijo orožje. Prvič, odkar so se pred tedni začela javna zborovanja, so vpoklicali tudi tanke.

Jemenski vojaki preiskujejo protestnika
Jemenski vojaki preiskujejo protestnika FOTO: Reuters

V protest proti številnim smrtim žrtvam med protestniki sta danes iz vladajoče stranke odstopila dva ugledna člana. Odstopil pa je tudi minister za turizem Nabil al Fakih, prvi član jemenske vlade, ki je zaradi nasilja nad protestniki odstopil iz vlade.

Strelec na strehi objekta v prestolnici Sana je včeraj namreč ustrelil in ubil 46 protestnikov, zaradi česar so razglasili izredne razmere. Smrti po petkovih muslimanskih molitvah so razjezile opozicijo in sprožile izjavo predsednika Alija Abdulaha Saleha. Zdravstveno osebje in očividci so povedali, da so varnostne sile in ostrostrelci, za katere so protestniki rekli, da so vladni varnostni organi, streljali na množico. Notranji minister je število smrtnih žrtev ocenil na 25, vendar zdravniki v bolnišnici zraven kampa protestnikov pravijo, da je umrlo najmanj 46 ljudi, med njimi trije otroci.

Predsednika Saleh, ki se trudi obdržati svojo 32-letno vladavino, je povedal, da so smrtne žrtve posledica spopadov med protestniki in drugimi prebivalci v kampu. ''Izredno mi je žal za to, kar se je zgodilo po petkovih molitvah na območju univerze,'' je povedal in za nasilje obtožil strelce med protestniki. ''Policija ni bila prisotna in ni streljala. Jasno je, da so v teh šotorih oboroženi elementi in oni so tisti, ki so streljali,'' je dejal.

Predsednik je razglasil 30-dnevno izredno stanje, kar daje večjo moč varnostnim organom in prepoveduje prebivalcem, da v javnosti nosijo orožje, medtem ko se o policijski uri še odločajo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.