Tujina

Izraelski vdor v Gazo in Hebron

Gaza/Washington, 01. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Dan po sredinem samomorilskem napadu v Tel Avivu, v katerem so poleg napadalca umrli še trije ljudje, je izraelska vojska davi vdrla v mesto Gaza, do izraelskih vojaških operacij pa je prišlo tudi v Hebronu na Zahodnem bregu. Ob vdoru v Gazo so izraelski vojaki ubili 12 Palestincev, med njimi tudi dveletnega otroka.

V operaciji je bilo ranjenih tudi osem izraelskih vojakov, so sporočile palestinske zdravstvene oblasti in varnostna služba.

Izraelski vojaki so v Gazi ubili deset Palestincev
Izraelski vojaki so v Gazi ubili deset Palestincev FOTO: Reuters

Izraelska vojska je v vzhodno predmestje Gaze vdrla z okoli 20 tanki in drugimi vozili, v operaciji pa naj bi sodelovali tudi helikopterji apache. V mestu se je zaradi tega zbralo več deset oboroženih Palestincev, da bi se uprli Izraelcem. Cilj vojaške operacije je aretacija iskanih Palestincev in porušenje hiš tistih, ki so bili vpleteni v napade na Izraelce.

Med današnjim vdorom je izraelska vojska ubila enega od vojaških vodij skrajnega gibanja Hamas Jusufa Abu Hina in njegova dva brata. Jusuf Abu Hin je bil visoki predstavnik oboroženega krila Hamasa, Brigad Ezedina al Kasama, ki so skupaj s skupino, povezano s skrajnim gibanjem Fatah palestinskega voditelja Jaserja Arafata, prevzele odgovornost za samomorilski napad v Tel Avivu, v katerem so v sredo poleg napadalca umrle še tri osebe.

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je najnovejše izraelske operacije na palestinskih območjih označil za kršitev mednarodnega prava. Ravnanje izraelske vojske v Gazi in begunskem taborišču v Rafi je izredno "zaskrbljujoče", je danes v New Yorku dejal Annan.

Palestinski minister za pogajanja Sajeb Erekat je obtožil Izrael, da je na predstavitev časovnega načrta za Bližnji vzhod odgovoril z vdorom tankov na območje Gaze. "Izrael je v Šajaji (četrt v mestu Gaza) izvedel agresijo in pokol, zato zahtevamo, da mednarodna skupnost to prekine," je dejal Erekat.

Potrjena palestinska vlada, Bush se veseli sodelovanja

Palestinski parlament je v torek potrdil novo palestinsko vlado pod vodstvom premiera Mahmuda Abasa ter s tem odpravil zadnjo oviro za objavo bližnjevzhodnega časovnega načrta. Predstavniki t.i. bližnjevzhodne četverice, ki jo sestavljajo ZDA, Evropska unija, Rusija in Združeni narodi, so zato v sredo izraelskemu in palestinskemu premieru Arielu Šaronu in Mahmudu Abasu predstavili časovni načrt, ki med drugim predvideva postopno oblikovanje palestinske države do leta 2005.

Ameriški predsednik George Bush se po lastnih navedbah že veseli sodelovanja z novim palestinskim premierom. Abasov prevzem položaja je odprl "dobre možnosti" za pospešitev mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu, je Bush dejal v sredo ob robu srečanja s kolumbijskim predsednikom Alvarom Uribejem. Zatrdil je še, da bo to priložnost poskušal dobro izkoristiti. Abas je mož, ki razume, da je terorizem potrebno ustaviti, da bi dosegli mir, je še dejal Bush, ki je tako izraelsko kot palestinsko stran pozval, naj pokažeta dobro voljo pri uresničevanju časovnega načrta za Bližnji vzhod.

Posebne skupina za pogajanja s Palestinci

Na izraelskem obrambnem ministrstvu so oblikovali ekipo, ki bo pristojna za varnostna pogajanja s Palestinci, je v sredo po predstavitvi bližnjevzhodnega časovnega načrta sporočilo omenjeno ministrstvo. Za vodjo ekipe je izraelski obrambni minister Šaul Mofaz postavil generala Amosa Gilada, ki je trenutno koordinator izraelskih aktivnosti na palestinskih območjih. Ekipa se bo s Palestinci pogajala o vprašanjih varnosti, svoje delo pa bo usklajevala z izraelskim zunanjim ministrstvom.

SORODNI ČLANKI