Tujina

'Izraelske naselbine bodo krive za neuspeh pogajanj'

Tripoli, 09. 10. 2010 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če bližnjevzhodna mirovna pogajanja ne bodo uspešna, bo kriva izraelska politika nezakonitega naseljevanja, je prepričana Arabska liga.

Amr Musa in Mahmud Abas
Amr Musa in Mahmud Abas FOTO: Reuters

Zunanji ministri članic Arabske lige so se zaradi zastoja v nedavno obnovljenih palestinsko-izraelskih mirovnih pogajanjih srečali v Libiji. Odločali so se predvsem o tem, ali bo organizacija še podpirala neposredne pogovore med Palestinci in Izraelci, potem ko Izrael ni podaljšal moratorija na gradnjo izraelskih naselbin na Zahodnem bregu.

Zunanji ministri članic Arabske lige so menili, da bo Izrael zaradi svoje politike "nezakonitega naseljevanja" odgovoren za morebiten neuspeh bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj. Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa pa je dejal, da bi bila pogajanja ob nadaljevanju gradnje izraelskih naselbin "izguba časa".

Arabska liga je ponovno izrazila podporo rešitvi izraelsko-palestinskega spora z razglasitvijo dveh držav. Poudarili so pomen palestinske enotnosti in pozvali k prekinitvi izraelske blokade palestinskega območja Gaze.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, ki je na srečanju arabskih zunanjih ministrov predvsem iskal podporo drugih arabskih držav v primeru umika Palestincev iz neposrednih pogajanj z Izraelom, je organizaciji predstavil vrsto drugih možnosti. O predstavljenih alternativah niso razkrili podrobnejših podatkov, tako da ni znano, ali bi katera od alternativnih možnosti lahko nadomestila neposredna pogajanja.

Zunanji ministri držav članic Arabske lige so se dogovorili, da se bodo čez mesec ponovno sestali in izmenjali mnenja o Abasovih predlogih. Egiptovski predsednik Adbul Geit je sicer v zadnjih dneh poudaril, da bi Palestinci in druge arabske države reševanje problema v primeru nadaljevanja gradnje izraelskih naselbin lahko predložili Varnostnemu svetu ZN. Obenem je poudaril, da se ne bojijo morebitnega ameriškega veta.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdonekje
10. 10. 2010 21.45
Le kam je odšel moj komentar..., morda pa je zašel po nemarkirani poti na kak drug forum... :)
lukazlblane
10. 10. 2010 10.33
Mir bo, ko se bodo Američani otresli vpliva židovskega lobija, kar je nikoli.
Ca6e
09. 10. 2010 18.45
Mah ta drugače povedano muslimanska skupnost se že 60 let men kako izrael ono pa kako bi mogel to, nikoli ne rešujejo problemov pa tam kjer so nastali tam kjer je hamas. Ne dolgo nazaj ni bilo blokade pa so raketice začele letet po lufti nad izraelom, pa ene par smaomorilskih napadov je bilo v diskotu, sedaj pa naj se spet odprejo da bo ta skupnot navijala in ploskala kot ob golu na nogometnih tekmah, čim bo kaj narobe v izraelu!!! ZN ni pa nič kej dost dugač, vse to so neki muslimanski iluminati!!!
Gosposvetski
09. 10. 2010 14.00
ljx // Ja res_Izraelska,Šalom !
ljx
09. 10. 2010 13.50
Nabližnjem vzhodu nikoli ni bilo pa tudi nikoli ne bo miru,vse dokler ne bo prevladala samo ena opcija.