Tujina

Izraelske enote vdrle v Gazo

Gaza, 05. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelska vojska je davi z oklepnimi vozili vdrla v palestinski mesti Rafa in Deir al-Bala na območju Gaze. Izraelski policisti pa so minulo noč na severu države v nekem tovornjaku odkrili 600 kilogramov eksploziva.

Izraelski tanki so ponovno vdrli v Gazo
Izraelski tanki so ponovno vdrli v Gazo FOTO: Reuters

S severa Gaze medtem poročajo o streljanju med izraelskimi in palestinskimi enotami. Incident se je zgodil blizu judovskega naselja Nisanit, pri tem pa sta bila ranjena dva izraelska vojaka. Nemirno je bilo ponoči tudi v izraelskem naselju Kfar Darom v bližini Deir al-Bale, kjer so Palestinci odvrgli dve granati. Ranjenih ni bilo.

Izraelska vojska je sicer na območju Nablusa na severu Izraela ponoči aretirala štiri Palestince, med njimi dva pripadnika skrajnega gibanja Hamas, ki naj bi za judovsko Novo leto, ki bo v soboto, načrtovali samomorilske napade proti Izraelu.

Izraelci odkrili 600 kilogramov eksploziva

Izraelski policisti so v bližini izraelskega naselja Binjamina nedaleč od razmejitvene črte med Izraelom in Zahodnim bregom, ustavili dve sumljivi vozili. Potniki v avtomobilih so z enim od vozil zbežali, v tovornjaku pa so policisti nato odkrili 600 kilogramov eksploziva. Izraelske oblasti so na območju zatem razglasile izredne razmere. Po besedah načelnika izraelske policije za sever države Jacova Brorovskega akcija iskanja osumljencev že poteka, njihovo število pa za zdaj ni znano.

Kako rešiti humanitarno krizo

Catherine Bertini
Catherine Bertini FOTO: Reuters

Posebna odposlanka generalnega sekretarja ZN Kofija Annana, Catherine Bertini, pristojna za oceno humanitarne krize na palestinskih ozemljih, pa je včeraj pozvala Izrael, naj si še naprej prizadeva za omilitev varnostnih ukrepov za palestinske civiliste. Kot je opozorila, je na območju Zahodnega brega in Gaze izbruhnila resna humanitarna kriza, ki je neločljivo povezana z ukrepi Izraela v odzivu na samomorilske napade na izraelske vojaške in civilne cilje. Povedala je, da je predvsem veliko primerov podhranjenosti med otroki, revščine in brezposelnosti, poslabšale pa so se tudi sanitarne razmere.

Palestinci ne verjamejo Šaronu

Kdo verjame v Šaronove izjave?
Kdo verjame v Šaronove izjave? FOTO: Reuters

Palestinske oblasti so sinoči sicer podvomile v iskrenost izjave izraelskega premiera Ariela Šarona, ki je dejal, da "prvič vidi možnost za sklenitev političnega dogovora s Palestinci". Po besedah svetovalca palestinskega voditelja Jaserja Arafata Nabila Abuja Rudejne se mora Izrael popolnoma umakniti z zasedenih palestinskih ozemelj, končati zasedbo in brezpogojno ustaviti agresijo preden bi znova sedli za pogajalsko mizo. Rudejna je izraelsko vlado prav tako obtožil, da "nadaljuje zavlačevanje in izmikanje uresničevanju dogovorov, sklenjenih s palestinskimi oblastmi".

SORODNI ČLANKI