Tujina

Izraelske akcije v Gazi

Jeruzalem, 07. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelska vojska je ponoči s 40 tanki in oklepniki za nekaj ur vdrla v mesto Dir el Balah v središču območja Gaze. Ob tem so uničili več palestinskih uradov, prevzeli nadzor nad sedežem policije, razglasili policijsko uro in izvedli več hišnih preiskav.

Ena izmed uničenih hiš v Dir el Balahu (Foto: Reuters)
Ena izmed uničenih hiš v Dir el Balahu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Vojska je ob tem aretirala tudi štiri Palestince, med njimi lokalnega vodjo skrajne islamske skupine Islamski džihad Maherja Baširja, osumljenega protiizraelskih napadov. Zasedba, ki jo je izraelska vojska izvedla iz treh strani, ni povzročila odpora med Palestinci. Po navedbah izraelske strani je šlo za "precizen vdor", saj vojska ni imela namena območje ponovno zasesti. Izraelska vojska je za nekaj ur vdrla tudi v mesto Deit Lahje na severu območja Gaze in pri tem uničila več poslopij.

Po besedah tiskovnega predstavnika izraelske vojske so med operacijo v Dir el Balahu v uradu gibanja Fatah palestinskega vodje Jaserja Arafata odkrili "bombo z veliko močjo", ki so jo deaktivirali. Pojasnil je še, da so v prostorih Fataha zasegli tudi obsežno dokumentacijo. Mesto Dir el Balah in bližnje begunsko taborišče imata 45.000 prebivalcev.

Rusija obsodila odločitev izraelskega sodišča

Rusija je medtem obsodila sredin izgon dveh sorodnikov palestinskega samomorilskega napadalca z Zahodnega brega na območje Gaze. Kot je v sporočilu za javnost zapisalo rusko zunanje ministrstvo, je odločitev o izgonu v nasprotju z načeli mednarodnega prava. Po mnenju zunanjega ministrstva lahko takšni ukrepi le še poslabšajo že tako zapleten položaj na palestinskih ozemljih. Obenem je ministrstvo izrazilo upanje, da bo Izrael prihodnjič premislil o posledicah odločitve.

Devetčlanski senat izraelskega vrhovnega sodišča je izgon dveh sorodnikov palestinskega skrajneža potrdil v torek. Oba naj bi vedela za pripravo samomorilskega napada njunega sorodnika in ga pri tem tudi podpirala. Sodišče ni izgnalo tretjega sorodnika, saj po mnenju sodnega senata vojska ni zbrala dovolj obremenilnih dokazov. Odločitev sodišča je sicer sprožila nekaj ostrih odzivov, med drugim organizacije za zaščito človekovih pravic Amnesty International.