Tujina

Izraelci vdrli k Arafatu

Tel Avi/vRamala, 19. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelski tanki so vdrli na območje rezidence palestinskega vodje Jaserja Arafata v Ramali, pri čemer sta bila ranjena dva varnostnika. Do vdora je prišlo po novem palestinskem samomorilskem napadu v Tel Avivu, v katerem je umrlo pet ljudi.

Kot je dejal visoki palestinski pogajalec Saeb Erekat, mu je Arafat po telefonu sporočil, da izraelski tanki streljajo na njegovo rezidenco. Arafat sicer v streljanju ni bil poškodovan, vendar pa sta bila ranjena dva njegova telesna čuvaja. Kot so sporočili izraelski vojaški viri, so njihove sile obkolile Arafatovo rezidenco, ker se je izraelska vlada nocoj soglasno odločila za ponovno osamitev palestinskega voditelja Jaserja Arafata v njegovi rezidenci. Sprejela pa je tudi resolucijo, v kateri zahteva izročitev 19 Palestincev, ki naj bi jih iskali zaradi domnevnih terorističnih dejanj in ki naj bi pred nekaj meseci v Arafatovi rezidenci našli zatočišče.

Eksplozija stresla Tel Aviv

V palestinskem samomorilskem napadu na avtobus v središču Tel Aviva je umrlo najmanj pet ljudi, več kot petdeset pa je ranjenih. Izraelska policija je sporočila, da se je samomorilski napadalec vkrcal na avtobus na osrednji avtobusni postaji na glavni prometni cesti v mestu. Avtobus je razneslo poleg glavne sinagoge v mestu in blizu restavracij in kavarn, ravno v času kosila, ko se je tam nahajalo veliko ljudi.

Izraelske in palestinske ulice so prepojene s krvjo
Izraelske in palestinske ulice so prepojene s krvjo FOTO: Reuters

Odgovornost prevzel Hamas

Odgovornost za napad sta prevzeli skrajni islamski organizaciji Islamski Džihad in Hamas, ki je napovedal še več napadov v Izraelu. Palestinske oblasti so samomorilski bombni napad na avtobusu obsodile in obtožujejo vse napade na palestinske in izraelske civiliste. Poudarjajo še, da so takšni dogodki lahko le izgovor za izraelskega premiera Ariela Šarona, ki tako lahko nadaljuje z izvajanjem politike nasilja nad Palestinci. Napad je ostro obsodila tudi Evropska unija.

Po eksploziji
Po eksploziji FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik izraelske vlade je izrazil bojazen, da je Izrael po šestih tednih miru pred novim valom napadov palestinskih skrajnežev. Izraelski obrambni minister Benjamin Ben Eliezer je sklical srečanje predstavnikov različnih varnostnih služb, da bi preučili sredstva, s katerimi bi se uprli palestinskim napadom.

Drugi napad v dveh dneh

Do napada je prišlo le dan po tem, ko se je na neki avtobusni postaji na severu Izraela razstrelil samomorilec. V napadu je bil poleg napadalca ubit policist, ranjeni pa sta bili še dve osebi. Izraelska policija je zato po včerajšnjem palestinskem samomorilskem napadu na severu Izraela na obmejnem območju med Zahodnim bregom in izraelskim ozemljem razglasila najvišjo stopnjo nevarnosti terorističnega napada.