Tujina

Izraelci ukinili razdelitev Gaze

Jeruzalem/Dubaj/Tel Aviv/Gaza/Bejrut, 02. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izraelska vojska je danes delno ukinila zaporo na eni od glavnih cest na območju Gaze ter tako končala večtedensko razdelitev območja Gaze in okoli 1,3 milijona tam živečih Palestincev na tri ločene dele.

Kot se je izvedelo iz palestinskih krogov, naj bi obalno cesto v bližini judovske naselbine Netzarim, ki povezuje sever in jug območja Gaze, postopno sprostili za tranzitni promet. Po navedbah palestinskih varnostnih sil je Izrael ukinil zaporo omenjene ceste na podlagi "sporazuma Gaza-Betlehem", ki je bil sklenjen pred dvema tednoma in s katerim se je Izrael zavezal k umiku svoje vojske z avtonomnih palestinskih območij, kakor hitro bodo lahko Palestinci jamčili za varnost na teh ozemljih.

Aretacija potencialnega samomorilskega napadalca

Izraelska vojska in enote izraelske notranje varnostne službe Šin Bet so medtem v kraju Kafr Kud, okoli 8 kilometrov zahodno od Dženina na severu Zahodnega brega, aretirali nekega vodilnega predstavnika oboroženega krila skrajnega palestinskega gibanja Islamski džihad, ki naj bi v prihodnjih dneh načrtoval samomorilski napad na izraelsko ozemlje. Po navedbah izraelskih vojaških virov naj bi šlo za 42-letnega Mohameda Ahmeda Amina Jarara, strokovnjaka za razstrelivo Brigad Al-Kuds.

Streljanje na izraelska letala

Libanonska policija je sporočila, da so pripadniki skrajnega libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah danes streljali na izraelska letala, ki so vdrla v libanonski zračni prostor in simulirala napad na jug Libanona. Izraelski lovci so po poročanju policije izvedli več spustov nad jugovzhodnim delom Libanona in jugom doline Beka, ki je pod sirskim nadzorom. Tiskovni predstavnik izraelske vojske pa je medtem v Jeruzalemu sporočil, da so pripadniki Hezbolaha danes že drugi dan zapored streljali v smeri severozahodnega dela Izraela v bližini meje z Libanonom. Po navedbah izraelske vojske streli niso zahtevali nobenih žrtev.

Izrael bo preiskal smrti civilistov

Izrael bo preiskal okoliščine smrti palestinskih civilistov
Izrael bo preiskal okoliščine smrti palestinskih civilistov FOTO: Reuters

Izraelski obrambni minister Ben Eliezer je ukazal preiskavo o operacijah izraelske vojske, ki so v zadnjih dneh zahtevale 8 smrtnih žrtev palestinskih civilistov. Ben Eliezer je ukaz o imenovanju komisije poslal načelniku generalštaba izraelske vojske, generalu Mošeju Jalonu. Kot so še sporočili z izraelskega obrambnega ministrstva, mora komisija do petka pripraviti poročilo, v njem pa tudi podati operativne napotke za preprečevanje tovrstnih incidentov.

Včeraj so izraelske sile pri Hebronu ubile štiri palestinske delavce, ki naj bi jih po palestinskih virih pred usmrtitvijo nasilno odpeljali iz tovarne. Izraelska vojska trdi, da so pripravljali atentat.

V soboto so v helikopterskem napadu, katerega cilj je bil član Brigad mučenikov Al Akse, v mestu Tubas ubili štiri otroke, dva najstnika ter šestletno deklico in njenega desetletnega bratranca. V četrtek pa je bila na območju Gaze v raketnem obstreljevanju ubita mati z dvema otrokoma in nečakom, pet njenih otrok pa je bilo ranjenih.

Po tem nasilju je palestinsko vodstvo v nedeljo obsodilo molk držav po svetu in zahtevalo izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN.

Izraelski časnik Jediot Ahronot pa je poročal, da je izraelski premier Ariel Šaron v nedeljo na seji vlade dejal, da palestinskemu voditelju Jaserju Arafatu v primeru, če bi odšel z Zahodnega brega, ne bo dovolil vrnitve. Temu je nasprotoval obrambni minister Ben Eliezer, saj bi takšna odločitev okrepila Arafatov položaj v mednarodni skupnosti. Šaron je še dodal, da Arafat za odhod z Zahodnega brega ni prosil.

Jordanija pripravlja načrt za vzpostavitev palestinske države

Jordanski zunanji minister Marvan Moašer pa je nedeljo sporočil, da bo Jordanija na sestanku zunanjih ministrov Arabske lige, ki bo v sredo v Kairu, predstavila akcijski načrt za vzpostavitev palestinske države. Za satelitsko televizijo MBC je povedal, da je namen načrta udejaniti vizijo ameriškega predsednika Georgea Busha.

Jordanija zagovarja ustanovitev palestinske države v treh letih
Jordanija zagovarja ustanovitev palestinske države v treh letih FOTO: Reuters

Dokument naj bi poleg ministrom Arabske lige predstavili tudi ameriški strani, nato pa še mednarodni skupnosti. V njem, kot je dejal, naj bi bile jasno določene obveznosti tako palestinske kot izraelske strani, ne pa samo palestinske. Dokument se bo osredotočil na vrnitev razmer na palestinskih ozemljih v stanje pred začetkom zadnje intifade septembra 2000, na palestinske volitve in na obnovo mirovnega procesa. Jordanski premier Ali Abu Rageb je sicer konec avgusta že napovedal oblikovanje tega načrta, ki naj bi ga predstavili bližnjevzhodni četverici - ZDA, EU, Rusija, ZN.

Sirija naj bi omogočila 200 bojevnikom Al Kaide prehod v Libanon

Sirija je po navedbah izraelskega dnevnika Haaretz dopustila prehod v Libanon najmanj 200 bojevnikom mreže Al Kaida Osame bin Ladna. Med njimi naj bi bilo tudi več poveljnikov te teroristične organizacije, prišli pa naj bi v palestinsko begunsko taborišče Ein Hilve pri Sidonu. Časnik, ki se sklicuje na neimenovane vire tajnih služb, še poroča, da naj bi v tem begunskem taborišču po prihodu bojevnikov Al Kaide postalo zelo napeto, prišlo pa naj bi tudi do uličnih spopadov.

Bojevniki Al Kaide so po napadih ZDA na Afganistan pobegnili v Sirijo in Iran, od tam pa so se odpravili v Libanon. Po navedbah časnika naj na njihovi poti ne bi bilo Iraka. Poročila časnika je potrdil tudi neimenovani visoki predstavnik izraelske vojske, informacije pa naj bi zbrale izraelska in zahodne tajne službe.

SORODNI ČLANKI