Tujina

Izraelci ubili 11 ljudi

Jeruzalem, 01. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
S.Š./STA
Komentarji
0

Izraelska vojska je čez vikend ubila 11 Palestincev, med njimi tudi dva otroka v helikopterskem napadu, zaradi česar je izraelski predsednik Moše Kacav pozval k preiskavi dogodka.

Izraelska vojska nadaljuje z likvidacijami in aretacijami
Izraelska vojska nadaljuje z likvidacijami in aretacijami FOTO: Reuters

Palestinski varnostni viri so sporočili, da so izraelski vojaki ponoči v bližini neke judovske naselbine pri Hebronu na jugu Zahodnega brega ustrelili štiri Palestince. Palestinci naj bi se vračali z dela v neki tovarni pri Hebronu. Izraelski radio pa je o dogodku poročal, da so vojaki streljali na "sumljive sence" na nekem polju pri judovski naselbini Bani Naim. Pri žrtvah zatem niso našli orožja, temveč le delovno orodje.

Nek palestinski aktivist pa je bil ubit v streljanju v begunskem taborišču v Dženinu. Domnevni pripadnik Ljudske fronte za osvoboditev Palestine pa je v soboto zvečer vdrl v judovsko naselbino Har Braha v bližini Nablusa ter začel streljati. Ranil je dva Izraelca, zatem pa so ga ubili izraelski vojaki.

Že včeraj je nasilje na Bližnjem vzhodu zahtevalo precej žrtev. V izraelskem helikopterskem napadu na avtomobil v mestu Tubas na severu Zahodnega brega je bilo ubitih pet Palestincev, ranjenih pa deset.

Palestinci za izredno zasedanje Varnostnega sveta

Palestinski pogajalec Erekat obsoja molk mednarodne skupnosti
Palestinski pogajalec Erekat obsoja molk mednarodne skupnosti FOTO: Reuters

Po več krvavih napadih izraelske vojske na palestinska ozemlja v zadnjih dveh dneh, je palestinsko vodstvo danes obsodilo molk držav po svetu in pozvalo k izrednemu zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov.

"Mednarodno skupnost pozivamo, naj ustavi prelivanje krvi in državni teror," je dejal glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat in dodal, da se niti ameriška administracija niti kaka druga država niso zganile proti ubijalcem palestinskih otrok. "To je državni teror, ameriški predsednik George Bush pa se je zavezal, da se bo boril proti terorizmu," je dejal Erekat.

Svetovalec palestinskega voditelja Jaserja Arafata, Nabil Abu Roudeina, pa je v Ramali opozoril na nevaren porast nasilja. Obenem je napovedal, da bodo Palestinci zahtevali izreden sklic seje Varnostnega sveta ZN. ZDA, EU, Rusijo in ZN pa je pozval, naj posredujejo pri izraelski vladi za končanje takih dejanj.

SORODNI ČLANKI