Tujina

Izraelci še v Libanonu

Bejrut, 27. 08. 2006 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelske sile še naprej vdirajo v obmejne vasi na območju, medtem ko Libanon spoštuje premirje.

Poškodovano pokopališče v Libanonu
Poškodovano pokopališče v Libanonu FOTO: Reuters
Vodja skrajnega libanonskega gibanja Hezbolah Hasan Nasralah je izjavil, da se pripadniki gibanja ne bodo zapletali v spopade s silami Združenih narodov, ki se pripravljajo na namestitev na jugu Libanona, dokler njihov mandat ne bo razorožitev Hezbolaha. Povedal je tudi, da so stopili v stik z Izraelom z namenom začetka pogajanj o medsebojni izmenjavi zapornikov, obžaloval pa je zajetje dveh izraelskih vojakov, ki je 12. julija sprožila izraelsko operacijo v Libanonu.

Dva tedna od začetka veljave prekinitve ognja med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah izraelska vojska še vedno zaseda devet položajev na jugu Libanona, je sporočil libanonski vojaški vir, ki je želel ostati neimenovan.

Kot je pojasnil neimenovani vir, izraelski vojaki ponoči še naprej vdirajo v libanonske vasi, "pri čemer izkoriščajo dejstvo, da libanonska stran spoštuje premirje". Pojasnil je še, da libanonska vojska na več točkah vzdolž sporne meje čaka na prihod misije ZN. Umik izraelske vojske naj bi bil po njegovih navedbah končan en teden po namestitvi sil ZN.

Okrepljena misije ZN v Libanonu (UNIFIL) naj bi štela 15.000 pripadnikov. Do 6.900 vojakov bodo prispevale države članice Evropske unije, vojaki pa naj bi v Libanon začeli prihajati v prihodnjih dneh.

Ocena stroškov

Po poročanju časnika Haaretz naj bi predstavniki obrambnega ministrstva zahtevali 30 milijard šekelov (6,9 milijarde dolarjev) sredstev za prihodnji dve leti, ki bi jih potrebovali za obnovitev zalog in razvoj novega orožja.

Izraelski premier Ehud Olmert, obrambni minister Amir Perec in finančni minister Avraham Hiršon pa so finančne strokovnjake zaprosili, naj izračunajo stroške vojaške operacije v Libanonu, so sporočili iz Olmertovega urada. Obenem so zaprosili za oceno stroškov, potrebnih za pripravo izraelske vojske na nov krog spopadov za primer, če premirje s Hezbolahom ne bi obveljalo.

Spomnimo:

Potem ko je Hezbolah ugrabil dva izraelska vojaka, je Izrael 12. julija sprožil obsežno vojaško operacijo v Libanonu. Po dolgotrajnih pogajanjih je ob posredovanju Združenih narodov 14. avgusta stopila v veljavo prekinitev ognja, ki je predvidevala ustavitev sovražnosti, umik izraelske vojske iz južnega dela sosednje države ter namestitev 15.000 libanonskih vojakov in 15.000 pripadnikov sil ZN na to območje.

Libanonska vojska je nato začela nameščati svoje sile na jugu Libanona, s čimer naj bi prvič po 38 letih znova prevzela nadzor nad območjem južno od strateško pomembno reke Litani. Vendar pa se libanonski vojaki doslej še niso namestili neposredno ob meji z Izraelom.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.