Tujina

Izraelci s tanki nad skrajneže

Jeruzalem, 25. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Izraelska vojska je s 40 tanki vdrla v mesto Dženin na Zahodnem bregu in v tamkajšnje begunsko taborišče. Vojaki naj bi izvajali hišne preiskave, med streljanjem pa sta bila ubita dva 15-letna Palestinca.

Izraelci z več deset oklepniki iščejo dvajset palestinskih skrajnežev
Izraelci z več deset oklepniki iščejo dvajset palestinskih skrajnežev FOTO: Reuters

Namen operacije naj bi bila aretacija okoli 20 palestinskih skrajnežev. Gre za največjo akcijo po avgustovski operaciji v tem mestu. Neki izraelski častnik pa je pojasnil, da so operacijo začeli po ponedeljkovem samomorilskem napadu dveh mladih Palestincev na avtobus, v katerem je po zadnjih podatkih skupaj z napadalcema umrlo 15 Izraelcev. Oba napadalca sta bila iz tega mesta.

Eden od zadnjih samomorilskih napadalcev Mohammad Hasanein
Eden od zadnjih samomorilskih napadalcev Mohammad Hasanein FOTO: Reuters

Sicer pa se je izraelska vojska iz Dženina deloma umaknila prejšnji teden, takrat so tudi po več mesecih prekinili policijsko uro na območju.

Diplomatska prizadevanja se nadaljujejo

Odposlanec ruskega zunanjega ministra za Bližnji Vzhod Andrej Vdovin se je v četrtek srečal z izraelskim zunanjim ministrom Šimonom Peresom. Pogovarjala sta se o ameriškem predlogu reševanja palestinsko-izraelskega spora, ki ga je predstavil ameriški predstavnik za Bližnji vzhod William Burns. Po Peresovih besedah bi bil napredek pri reševanju bližnjevzhodnega konflikta veliko lažje, če bi rešili vprašanje varnosti. Vdovina danes pričakujejo v Kairu, kjer se bo srečal s predstavniki Egipta.

SORODNI ČLANKI