Tujina

Izrael v Libanonu

Ljubljana, 14. 07. 2006 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Čuček
Komentarji
0

Pred 24 leti je Izrael prvič napadel Libanon, kamor se je zatekla Palestinska osvobodilna organizacija Jaserja Arafata.

Izrael se je iz Libanona umaknil šele leta 2000
Izrael se je iz Libanona umaknil šele leta 2000 FOTO: POP TV

Pred 24 leti je zaradi poskusa atentata na izraelskega veleposlanika v Veliki Britaniji Izrael prvič napadel Libanon, kamor se je zatekla Palestinska osvobodilna organizacija Jaserja Arafata. Predvidena kratka vojaška akcija v severni sosedi, ki se je takrat utapljala v krvavi državljanski vojni, se je prelevila v dolgoletno okupacijo južnega Libanona. Šele leta 2000 se je Izrael iz njega zares povsem umaknil.

Versko obarvana državljanska vojna

Libanon je sredi prejšnjega stoletja veljal za eno najbolj razvitih in mirnih držav na nemirnem Bližnjem vzhodu. Po ustanovitvi Izraela leta 1948 se je uspela izogniti vojnam Izraela z arabskimi sosedami, sredi sedemdestih pa se je v bližnjevzhodni Švici - kot so tudi imenovali Libanon - razplamtela versko obarvana državljanska vojna, ki je trajala kar 15 let. K njej so pripomogli oborožene skrajne palestinske skupine in palestinski begunci, ki so pribežali v Libanon in porušili krhko ravnovesje med katoliki in muslimani.

Prazne ulice v Bejrutu
Prazne ulice v Bejrutu FOTO: Reuters

Izraelska okupacija Libanona

Z nalogo vzdrževanja miru je leta 1976 v Libanon vkorakala sirska vojska in tam ostala kar 29 let. Potem ko je v Libanon pribežala še palestinska osvobodilna organizacija Jaserja Arafata, odgovorna za številne teroristične napade, je junija 1982 Izrael napadel Libanon. Tri mesece pozneje se je v okupiranem Libanonu zgodil eden največjih zločinov nad Palestinci - pokol približno 2000 civilistov v palestinskih begunskih taboriščih Šabra in Šatila, ki so ga ob večdnevnem mižanju izraelske vojske - ta je varovala taborišči - zagrešile krščanske milice. Kot odgovor na izraelsko okupacijo Libanona se je s finančno pomočjo Irana in Sirije rodil Hezbolah - politično in vojaško gibanje šiitskih muslimanov v Libanonu.

Hezbolah nadaljuje boj proti Izraelu

Ko je po 18-ih letih okupacije leta 2000 jug Libanona zapustil še zadnji izraelski vojak, je Hezbolah slavil zmago. Kljub temu in dogovoru o razorožitvi ter vklučitvi v redno libanonsko vojsko, Hezbolah nadaljuje boj proti Izraelu. Glavna zahteva organizacije, ki zaradi socialne in zdravstvene pomoči uživa veliko podporo Libanoncev in ima v libanonskem parlamentu tudi svoje predstavnike, je izpustitev vseh palestinskih in libanonskih zapornikov iz izraelskih zaporov. Po umiku izraelske vojske in lansko leto še sirske, je Hezbolah postal zelo močna vojaška sila v Libanonu. Z nedavno ugrabitvijo dveh izraelskih vojakov po začetku izraelske ofenzive v Gazi je Hezbolah podprl skrajno palestinsko gibanje Hamas, ki danes vodi palestinsko vlado.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.