Tujina

Izrael ščiti interese ZDA

New York/Pariz, 22. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izrael se po ponedeljkovem samomorilskem napadu na izraelski avtobus zaenkrat ni odločil za povračilne ukrepe predvsem zaradi bližnjevzhodne politike ZDA, ki v tem trenutku potrebujejo podporo arabskih držav za napad na Irak.

Nobelovec Kofi Annan
Nobelovec Kofi Annan FOTO: Reuters

Izraelski notranji minister Eli Jišaj je namreč dejal, da bo Izrael pri odločitvi o morebitnem odzivu upošteval "ameriške interese". ZDA pritiske na Izrael izvajajo, ker ameriška administracija trenutno išče podporo med arabskimi državami za morebiten napad na Irak. Izraelski obrambni minister Benjamin Ben Eliezer je medtem poudaril, da ZDA niso izvajale nobenega političnega pritiska na Izrael, naj se odpove povračilnim ukrepom. Predstavnik izraelske vlade pa je povedal, da Izrael sicer čaka s povračilnimi ukrepi, da pa bo sam izbral njihov čas in kraj.

V Izraelu sicer jutri pričakujejo posebnega ameriškega odposlanca za Bližnji vzhod Williama Burnsa, ki se danes mudi v Libanonu. Burns naj bi sprtima stranema predstavil mirovni načrt, po katerem naj bi Palestinci v roku treh let oblikovali samostojno državo.

Annan obsodil napad

Po včerajšnjem samomorilskem napadu na avtobus na severu Izraela, v katerem je umrlo 16 ljudi, je generalni sekretar ZN Kofi Annan vse palestinske skupine pozval, naj takoj prenehajo s tovrstnimi nasilnimi dejanji. Annan je obenem ponovil obsodbo vsakršnih napadov na civiliste. Napad na severu Izraela je obsodila tudi Francija. Kot je sinoči sporočilo francosko zunanje ministrstvo, takšna dejanja ni moč upravičiti, sprti strani pa bi morali končati nasilje in doseči verodostojno politično perspektivo.

Napad pri mestu Hadera sta izvedla dva napadalca, ki sta v avtomobilu v trenutku, ko je mimo peljal avtobus, sprožila razstrelivo. Odgovornost za napad je prevzelo skrajno palestinsko gibanje Islamski Džihad, skrajno gibanje Hamas pa je napad pohvalilo. Napadalca naj bi sicer prihajala iz Dženina na Zahodnem bregu.

SORODNI ČLANKI