Tujina

Izrael pripravljen popustiti?

Tel Aviv, 13. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelski premier Ariel Šaron je presenetil z izjavo, da je za rešitev spora s Palestinci pripravljen popustiti. Po njegovih besedah se namreč Izrael namerava odpovedati načrtovani gradnji judovskih naselij na zasedenih ozemljih.

Palestinski premier Mahmud Abas je palestinskemu voditelju Jaserju Arafatu predstavil seznam ministrov svoje bodoče vlade, ne da bi bil gotov, ali bo njegov izbor potrjen.

Šaron je izjavil, da je Izrael za rešitev konflikta s Palestinci pripravljen na "boleča popuščanja". Vztraja pa pri tem, da se morajo Palestinci odpovedati nasilju in vrnitvi beguncev na ozemlje današnjega Izraela. Kot je Šaron poudaril v pogovoru za nedeljsko izdajo izraelskega časnika Haaretz, to pomeni tudi, da bi se Izrael odpovedal krajem, ki so tesno povezani z judovsko zgodovino. "Vem, da se bomo morali odpovedati nekaterim tem krajem. Kot Juda me to boli. Vendar sem se odločil, da bom storil vse, da bi dosegli rešitev," je poudaril Šaron. Poudaril je tudi, da je padec režima Sadama Huseina ustvaril nove možnosti za mir na Bližnjem vzhodu. "Ravnanje ZDA v Iraku je na celotnem Bližnjem vzhodu sprožilo pretres, s seboj pa prinaša tudi možnosti za velike spremembe," je dodal. To po njegovih besedah tudi ustvarja priložnost za boljše odnose Izraela z arabskimi državami in Palestinci.

Ariel Šaron pravi, da se po operaciji v Iraku lahko začne preureditev odnosov v regiji
Ariel Šaron pravi, da se po operaciji v Iraku lahko začne preureditev odnosov v regiji FOTO: Reuters

Ali bo mir dosežen, pa je odvisno od Palestincev; najprej morajo zamenjati svoje vodstvo in se boriti proti terorizmu, je poudaril Šaron. Po imenovanju novega palestinskega premiera Mahmuda Abasa pa vidi boljše možnosti za sklenitev miru. "Abu Masen razume, da ni mogoče premagati Izraela s terorizmom," je poudaril izraelski premier.

Težave pa po njegovem predstavlja palestinska zahteva po vrnitvi beguncev. Oblikovanje palestinske države je neizogibno in tudi v izraelskem interesu, je še poudaril Šaron. "Stvari je treba gledati realistično - na koncu bo palestinska država," je dejal. "Ne verjamem, da bi morali vladati nad nekim drugim narodom in določati njegovo usodo. Za to nimamo moči. To je veliko breme za javnost in ustvarja hude etične in gospodarske težave," je pojasnil. Kot je še dodal, zasedba palestinskih mest ne more biti trajna.

Ukinili stanje pripravljenosti

Zaradi razvoja dogodkov v Iraku so v Izraelu že preklicali stanje pripravljenosti
Zaradi razvoja dogodkov v Iraku so v Izraelu že preklicali stanje pripravljenosti FOTO: Reuters

Izrael je odpravile stanje pripravljenosti, potem ko so skupaj s koalicijskimi silami v Iraku ocenile, da grožnje raketnega napada z zahoda Iraka na Izrael ni več. Izraelski obrambni minister Šaul Mofaz se je odločil, da tudi demobilizira rezerviste, ki so bili vpoklicani dan pred začetkom napadov koalicijskih sil na Irak 20. marca. To pomeni, da bo večina od kakih 12.000 vpoklicanih rezervistov lahko odšlo domov, prvi pa so odločbe o demobilizaciji že dobili minuli četrtek.

Izrael je prav tako umaknil varnostna navodila prebivalcem, da morajo zaradi možnosti napada z biološkim ali kemičnim orožjem imeti s seboj plinske maske in da morajo zaradi nevarnosti napada s konvencionalnim orožjem zamašiti vse špranje pri oknih in vratih svojih domov.