Tujina

Izrael ne ogroža Arafatovega življenja

Ramala/Ankra, 22. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Izraelska vojska je po besedah izraelskega zunanjega ministra Šimona Peresa ustavila rušenje rezidence palestinskega voditelja Jaserja Arafata. Peres je zagotovil, da Izraelci ne želijo ogrožati življenja palestinskega voditelja, niti ne zahtevajo njegovega izgona iz države.

Arafatu se po trditvah Peresa ne bo zgodilo nič hudega. Vodo in elektriko so odklopili `pomotoma`
Arafatu se po trditvah Peresa ne bo zgodilo nič hudega. Vodo in elektriko so odklopili `pomotoma` FOTO: Reuters

Pojasnil je še, da vojaki niso namenoma prekinili oskrbe s pitno vodo in elektriko in da so vodovodne in električne napeljave medtem že popravili. V demonstracijah, ki so proti obleganju Arafatove rezidence v noči na nedeljo potekale na Zahodnem bregu, so bili po palestinskih navedbah ubiti najmanj štirje ljudje, več kot 50 pa jih je bilo ranjenih. Protestov se je na območju Gaze in na Zahodnem bregu sicer udeležilo več tisoč Palestincev.

Izraelska vojska je Arafatovo rezidenco začela uničevati v petek, doslej pa je porušila ali močno poškodovala vse zgradbe, ki tvorijo kompleks sedeža palestinskih oblasti. Izraelska vojska je v nedeljo začela rušenje zgradbe v Arafatovi rezidenci, v kateri se nahaja urad palestinskega voditelja.

Arafat je tako skupaj z 250 privrženci ujet v nezrušenem delu zgradbe svojega urada, izraelske sile pa jih z uničevanjem poslopja skušajo prisiliti k predaji. Izraelska vojska sicer po lastnih navedbah ujetnike oskrbuje s hrano in higienskimi potrebščinami in jih tako ohranja pri življenju. Operacija je po navedbah izraelskih oblasti povračilni ukrep za samomorilski napad v Tel Avivu minuli četrtek, v katerem je umrlo šest Izraelcev in palestinski napadalec.

Izrael je ustavil rušenje Arafatove rezidence
Izrael je ustavil rušenje Arafatove rezidence FOTO: Reuters

Izrael zahteva izročitev 19 palestinskih častnikov, ki naj bi sodelovali v terorističnih napadih, kar pa Arafat odločno zavrača. Palestinski minister za delo v odstopu Gasan al-Hatib je zatrdil, da Arafat Izraelu ne bo nikoli izročil domnevnih teroristov, ki so se zatekli na njegovo rezidenco v Ramali. Pojasnil je, da bi bil to "politični samomor". Izraelski vojaki so v soboto zvečer pozvali palestinskega voditelja in njegove sodelavce, naj z dvignjenimi rokami zapustijo stavbo, a se ni nihče predal.

Izraelska vojska Arafatovo rezidenco strogo nadzoruje in nikogar ne spusti vanjo, Ramala pa že od četrtka zvečer velja za prepovedano vojaško območje. Vojska je v nedeljo prepovedala vstop tudi štirim izraelskim poslancem, ki so želeli k palestinskemu voditelju. Poslance arabskega porekla Ahmeda Tibija, Abdela Malika Dahamšeja, Mohameda Barakeja in poslanko Tamar Gzansky so vojaki ustavili že na cesti iz Jeruzalema v Ramalo in jim prepovedali nadaljevanje poti.

Želi Izrael Arafata izgnati?

Po navedbah izraelskega radia, ki se sklicuje na vojaške vire, naj bi bil cilj akcije 73-letnemu Arafatu tako otežiti življenje, da se bo odločil zapustiti deželo. Tako Izraelu palestinskega voditelja ne bi bilo treba izgnati. Številni izraelski desničarski politiki so sicer zahtevali izgon Arafata, med njimi tudi nekdanji premier Benjamin Netanjahu.

Izraelski premier Šaron je ocenil, da je "z Arafatom konec"
Izraelski premier Šaron je ocenil, da je "z Arafatom konec" FOTO: Reuters

Izraelski premier Ariel Šaron je v pogovoru za nedeljsko izdajo izraelskega časnika Maariv sicer zagotovil, da Izrael ne namerava pregnati Arafata. "Zaradi nas lahko ostane, naša naloga je le preprečiti, da bi še naprej spodbujal in podpiral terorizem," je dejal Šaron. Izraelski premier je še ocenil, da je "z Arafatom konec", in izrazil upanje, da se palestinsko ljudstvo tega zaveda.

Mednarodna skupnost izrazila zaskrbljenost

Evropska unija je zaradi stopnjevanja nasilja na Bližnjem vzhodu izrazila zaskrbljenost in pozvala Izrael, naj konča obleganje in rušenje sedeža palestinskega vodstva. "Izrael ima pravico do boja proti terorizmu, vendar ponovna okupacija Arafatove rezidence izraelskemu in palestinskemu ljudstvu ne bo prinesla miru in varnosti," je v imenu petnajsterice sporočil danski zunanji minister Per Stig Moeller, katerega država trenutno predseduje EU.

Akcijo izraelske vojske so že obsodile številne države. Egipt je od ZDA, ki so sicer tradicionalna zaveznica Izraela, zahteval takojšnje posredovanje, s katerim bi ustavili sporno operacijo. Kot je pojasnil egiptovski zunanji minister Ahmad Maher, bi lahko dejanja izraelske vojske sprožila še več nasilja. Ameriški državni sekretar Colin Powell je egiptovskemu kolegu zagotovil, da bo stopil v stik s Šaronom. Obleganju rezidence palestinskega voditelja odločno nasprotuje tudi Iran. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva je napade označil za grobo kršitev mednarodnega prava in pozval mednarodno skupnost, naj ustavi "barbarsko invazijo" Izraelcev. Arafatu je podporo v telefonskem pogovoru v soboto zvečer izrazil tudi savdski princ Abdulah ben Abdel Aziz.

Vrsti držav, ki so zahtevale ustavitev obleganja sedeža palestinskega voditelja, se je pridružila tudi Rusija. "Nujno je treba storiti vse za končanje nasilja," je v sporočilu izraelskemu zunanjemu ministru Šimonu Peresu, palestinskemu voditelju Arafatu in številnim drugim arabskim in evropskim politikom zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

SORODNI ČLANKI