Tujina

Izrael ne more spoštovati resolucije

Jeruzalem, 25. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izraelski zunanji minister Šimon Peres je izjavil, da bi Izrael sicer rad, a iz varnostnih razlogov ne more spoštovati v torek sprejete resolucije Varnostnega sveta ZN.

Zunanji minister Šimon Peres
Zunanji minister Šimon Peres FOTO: Reuters

Peres je v telefonskem pogovoru z japonsko kolegico Joriko Kavaguči dejal, da bi Izrael sicer umaknil vojaške sile iz palestinskih mest in prenehal z obleganjem Arafatove rezidence v Ramali, kot to določa resolucija, vendar tega zaradi vsakodnevnih groženj s terorističnimi napadi in pomanjkanja sodelovanja Palestinske osvobodilne organizacije ne more storiti.

Danes se sicer nadaljujejo v ponedeljek prekinjena pogajanja med predstavniki izraelskih oblasti in Palestincev o prenehanju obleganja Arafatove rezidence v Ramali, ki traja že skoraj teden dni. Pogovori so bili prekinjeni, ko palestinska stran ni želela izročiti seznama okoli 200 Palestincev, ki se zadržujejo pri Arafatu.

Nova rušenja palestinskih hiš

Oblagenje Arafatove rezinedce v Ramali se nadaljuje
Oblagenje Arafatove rezinedce v Ramali se nadaljuje FOTO: Reuters

Izraelske sile so na Zahodnem bregu z buldožerji porušile tri hiše islamskih skrajnežev. Eden izmed njih je pripadnik islamskega džihada in ga Izrael išče, druga je last dveh bratov, pripadnikov Fataha in posebnih varnostnih sil palestinskega voditelja Arafata, ki sta v izraelskem zaporu, tretji pa je pripadnik Hamasa.

Obleganje rezidence palestinskega voditelja Jaserja Arafata se medtem nadaljuje. ZDA so včeraj sporočile, da bo obleganje upočasnilo palestinske reforme, hkrati pa so se zavzele za zamenjave v vrhu palestinske uprave.

SORODNI ČLANKI