Tujina

'Izrael naj se prestavi v Evropo'

Meka/Gaza, 08. 12. 2005 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iranski predsednik je dejal, da bi morali Izrael prestaviti, če se želi zahodni svet odkupiti za holokavst.

Iranski predsednik pravi, da ne verjame v razsežnost holokavsta
Iranski predsednik pravi, da ne verjame v razsežnost holokavsta FOTO: Reuters
Nekatere evropska države vztrajajo, da je med drugo svetovno vojno Hitler v koncentracijska taborišča namestil in sežgal več milijonov Judov. Vsakega zgodovinarja, komentatorja ali znanstvenika, ki podvomi v to, obsodijo ali vtaknejo v zapor. Dajmo sionistom nekaj ozemlja v Nemčiji ali v Avstriji in naj tam imajo svojo vlado. Krivica se jim je zgodila v Evropi, zakaj torej sedaj povračilne ukrepe prenašajo Palestinci. Mahmud Ahmadinedžad

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je na novinarski konferenci ob vrhu Organizacije islamskih držav (OIC) v savdski Meki dejal, da bi morali državo Izrael prestaviti v Evropo, če se želi zahodni svet odkupiti za holokavst. Ob tem je povedal, da bi imela prestavitev Izraela vsekakor podporo muslimanskega sveta.

Ahmadinedžad je še povedal, da sicer ne verjame v razsežnosti holokavsta, kljub temu pa ne bi mogel nikoli sprejeti pobijanja Judov med drugo svetovno vojno kot evropsko utemeljevanje podpore Izraelu. Iranski uradniki so iz protesta proti judovski državi že večkrat pozvali, naj se Izrael prestavi v Evropo.

Izreal že obsodil Ahmadinedžadove izjave

Ahmadinedžad se je sicer že oktobra kot prvi visoki iranski predstavnik po nekaj letih znova javno zavzel za izbris izraelske države. "Ni dvoma, da bo nov val napadov v Palestini izbrisal ta madež (Izrael) z obličja islamskega sveta," je dejal, ob tem pa ponovil besede utemeljitelja iranske islamske revolucije, ajatole Homeinija, ki je pozval k uničenju Izraela. "Kot je rekel, mora biti Izrael izbrisan z zemljevida," je dejal predsednik, ki je na položaju od avgusta, in čigar prihod je napovedal še konservativnejšo politiko Irana.

Izrael je medtem že obsodil Ahmadinedžadove izjave kot "nezaslišane in celo rasistične". "Na žalost to ni prvič, da je iranski predsednik dajal nezaslišane in celo rasistične izjave glede Judov in Izraela," je povedal tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Mark Regev.

"Generalna skupščina ZN je šele pred kratkim obsodila zanikanje holokavsta, iranski predsednik pa je tukaj pokazal, da v osnovi nasprotuje normam mednarodnega vedenja in dostojnosti. Upam, da so zadnje izjave prebudile vse, ki so si zatiskali oči pred resnično naravo iranskega režima," je še povedal Regev.

Novo nasilje na Bližnjem vzhodu

Izraelski vojak
Izraelski vojak FOTO: Reuters

V novem zaostrovanju nasilja na Bližnjem vzhodu sta bila ubita dva palestinska skrajneža in Izraelec. Palestinca, pripadnika skrajne skupine Brigade mučenikov Al Akse, sta bila ubita v raketnem napadu izraelskih letalskih sil na neko hišo blizu Džabalije na severu območja Gaze. Na neki nadzorni točki severno od Jeruzalema pa je nek Palestinec z nožem zabodel in ubil nekega Izraelca.