Tujina

Izrael blokiral Gazo

Gaza, 18. 01. 2008 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izrael je uvedel popolno zaporo Gaze, s čimer je odgovoril na napade palestinskih skrajnežev, ki obstreljujejo Izrael.

Izraelska vojska je v četrtek znova okrepila pritisk na Gazo, uvedla splošno blokado območja in ubila šest Palestincev, med njimi dve ženski. Blokirani so tudi mejni prehodi, namenjeni dobavi goriva in humanitarni pomoči, vendar je Izrael obljubil, da bo omogočil prehod v primeru izrednih humanitarnih potreb. Ukrep naj bi ostal v veljavi več dni.

Povračilni ukrep

Blokada je odgovor na palestinske skrajneže, ki iz Gaze na jug Izraela še vedno izstreljujejo rakete. V četrtek je bilo tako na skrajni jug Izraela izstreljenih 40 raket, ki so lažje ranile štiri osebe in povzročile gmotno škodo. Izraelska vojska je odgovorila z vrsto zračnih napadov v četrtek in danes, v katerih je umrlo šest ljudi, ranjenih pa jih je bilo pet. Od torka je v izraelskih napadih umrlo že 32 ljudi.

Ranjenega Palestinca je na severu Gaze zadel izraelski izstrelek.
Ranjenega Palestinca je na severu Gaze zadel izraelski izstrelek. FOTO: Reuters

"Na jugu države poteka vojna. Naredili bomo vse, kar je mogoče, da ustavimo te nedopustne napade. Še naprej se bomo borili proti Hamasu, Islamskemu džihadu in vsem našim sovražnikom," je izjavil izraelski premier Ehud Olmert. Prav Hamas in Islamski džihad naj bi bila namreč odgovorna za večino raketnih napadov na Izrael.

Oče pripadnika Hamasa Ašrafa al Ašija, ki je bil ubit v izraelskem zračnem napadu, žaluje za svojim sinom.
Oče pripadnika Hamasa Ašrafa al Ašija, ki je bil ubit v izraelskem zračnem napadu, žaluje za svojim sinom. FOTO: Reuters

Palestinski predsednik Mahmud Abas je medtem zagrozil, da bo zaradi izraelskih ukrepov razpustil pogajalsko skupino, ki je v ponedeljek pričela odločilna pogajanja z Izraelom. Napovedal je tudi odstop, če se bodo razmere še zaostrovale. Izraelski ukrepi namreč po njegovem mneju spodkopavajo avtoriteto palestinskih oblasti in povečujejo naklonjenost Palestincev do skrajnih organizacij.

Vodja Palestinske osvobodilne organizacije in palestinski predsednik Mahmud Abas je napovedal "resne posledice" za mirovne pogovore, če bo Izrael nadaljeval z zračnimi napadi.
Vodja Palestinske osvobodilne organizacije in palestinski predsednik Mahmud Abas je napovedal "resne posledice" za mirovne pogovore, če bo Izrael nadaljeval z zračnimi napadi. FOTO: Reuters

Washington je že pozval Izrael, naj se v največji možni meri izogiba civilnim žrtvam v Gazi, a obenem napade Izraela označil za legitimno obrambo. Globoko zaskrbljenost nad napadi pa je izrazil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je pozval k takojšnji ustavitvi palestinskih raketnih napadov ter pozval izraelsko vojsko k največji možni zadržanosti.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofrutekk
19. 01. 2008 10.14
Ja ja...seveda. Ne seri. Palestinci so pa svetniki ja. Sami izzivajo ko jih dobijo po p*** pa jokajo mednarodni skupnosti in se delajo revčke.
damirg@email.si
18. 01. 2008 16.00
izraelci te palestince obsteljujejo kot da so živina, mednarodna skupnost pa nič ne ukrepa... moral bi uvesti popolni embargo na orožje za izrael.