Tujina

Izpustili političnega zapornika

Yangon, 20. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vojaška hunta v Mjanmaru je izpustila drugega najpomembnejšega političnega zapornika v državi, medtem ko opozicijska voditeljica Suu Kyi ostaja v priporu.

Min Ko Nainga - končno izpuščen
Min Ko Nainga - končno izpuščen FOTO: Reuters

Vojaška hunta v Mjanmarju je v petek zvečer iz zapora izpustila drugega najpomembnejšega političnega zapornika v državi, vodjo študentskega gibanja Min Ko Nainga.

Min Ko Naingovo izpustitev je potrdil tudi predstavnik glavne opozicijske stranke v Mjanmaru LND, ki je dodal, da so Mina iz kraja Sittwe že prepeljali v njegovo rezidenco v Rangunu. Izpustitev sodi v okvir izpustitve skoraj 4000 zapornikov, ki so jo v četrtek napovedale oblasti.

Aung San Suu Kyi ostaja zaprta

Vojaška hunta ni pojasnila razlogov za to odločitev niti tega, kdo bo med izpuščenimi. Po navedbah stranke LND pa naj bi bilo med izpuščenimi okoli pet pripadnikov opozicije. LND vodi mjanmarska opozicijska voditeljica Aung San Suu Kyi, ki je še vedno v hišnem priporu.

Min Ko Naing, katerega pravo ime je Paw U Tun, je za Aung San Suu Kyi drugi najpomembnejši politični zapornik v Mjanmarju. Prijeli so ga po prodemokratičnih demonstracijah študentov, ki jih je vojska nasilno zatrla.