Tujina

Izpustili Aung San Suu Kyi

Yangon, 06. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Voditeljica mjanmarske opozicije in Nobelova nagrajenka za mir Aung San Suu Kyi je bila po 20-ih mesecih izpuščena iz hišnega pripora. Vladajoča vojaška hunta v Mjanmaru je ob izpustitvi povedala, da se bo Aung San Suu Kyi smela ukvarjati s politiko.

56-letna Suu Kyi je po izpustitvi dejala, da je dialog nacionalne sprave, ki so ga konec leta 2000 začeli generali in njihovi zapriseženi sovražniki, prinesel napredek, ki je sedaj onemogočil začetek političnih pogajanj.

V govoru je posebej poudarila, da ji vojaški režim ob izpustitvi ni postavil nobenega pogoja, tako da bo odslej brez ovir potovala po državi in nadaljevala boj za demokratično izvoljeno oblast. Njena stranka je namreč leta 1990 na parlamentarnih volitvah že zmagala, vendar ji generali niso hoteli predati oblasti. V hišnem priporu je bila od septembra 2000, potem ko je poskušala kljub prepovedi odpotovati iz Yangona. Pred tem je bila v hišnem priporu že med letoma 1989 in 1995. Njena izpustitev je bila po pogajanjih pod pokroviteljstvom Združenih narodov pričakovana. Prav izpustitev naj bi pripeljala do napredka v več kot 12 let trajajoči politični krizi v Mjanmarju.

Izpuščena Suu Kyi je na sedežu svoje stranke davi še povedala, da je dialog med stranema sedaj prešel fazo ustvarjanja zaupanja in da si odslej želijo napredka. Po njenih besedah se strani še nista dogovorili o temah prihodnjih pogajanj, po predvidevanjih pa naj bi se nanašala na vprašanja ustavnih in gospodarskih reform.

Vojaške oblasti so sicer v prestolnici Yangon v uradnem sporočilu izrazile upanje, da se bodo odslej izboljšali odnosi s svetom. Kot so zapisale, se je danes za prebivalstvo Mjanmara in svetovno skupnost "odprla nova stran".