Tujina

Izgube bodo lahko uveljavljali kot davčne olajšave

New York, 19. 12. 2008 20.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ena od največjih prevar v ZDA, ki jo je zrežiral nekdaj ugledni borzni posrednik Bernard Madoff, bo imela očitno posledice tudi za ameriški proračun.

Bernard Madoff
Bernard Madoff FOTO: Reuters


Propadla piramidna shema 70-letnega ameriškega investicijskega svetovalca Bernarda Madoffa ne bo prizadela le na tisoče vlagateljev, ki jih je prevaral za skupaj 50 milijard dolarjev, ampak tudi zvezni proračun, saj bodo lahko prevarani izgube uveljavljali kot davčne olajšave, po nekaterih izračunih tudi do skupaj 17 milijard dolarjev. To bo še en udarec za zaradi krize že tako okrnjen proračun. Zaradi povečevanja brezposelnosti se namreč v državno blagajno steka manj davčnih prilivov.

Samo država New York naj bi tako do leta 2010 izgubila 3,5 milijarde dolarjev od davkov. Prevarani Madoffovi vlagatelji bodo lahko uveljavljali davčne olajšave zaradi prevare in zahtevali denar celo od Zvezne korporacije za zaščito vlagateljev (SIPC), ki še zdaleč nima dovolj denarja, saj ga je na računu le 1,6 milijarde dolarjev.

Zamrznitev premoženja

Zvezni sodnik Louis Stanton je medtem podaljšal veljavnost ukaza o zamrznitvi Madoffovega premoženja. Nekdanji predsednik borze Nasdaq Madoff ne sme prodajati svojih umetnin, avtomobilov, nakita in vseh drugih predmetov. Ukaz o začasni zamrznitvi je bil sprejet pretekli teden, vendar pa celotno Madoffovo premoženje ne bo niti približno dovolj za povrnitev škode vsem vlagateljem.

Med temi je poleg ameriških podjetij, organizacij, pokojninskih skladov, bank, zavarovalnic, univerz in posameznikov veliko tujih, na primer španskih, francoskih in švicarskih bank ter zavarovalnic. Tiskovna agencija Bloomberg poroča, da naj bi Madoff začel svoje nečedne posle že v 70. letih prejšnjega stoletja in si do danes nabral 4000 strank, čeprav pa jih je imel pri Zvezni komisiji za vrednostne papirje (SEC) prijavljenih nazadnje le 25.

Na višku svoje moči je imel presežek strank in je moral celo odklanjati nove, ki jih je privlačila zgodba o zanesljivih dobičkih. Svojim vlagateljem je zagotavljal od 10- do 12-odstotne dobičke na vložena sredstva, preiskava pa ugotavlja, da je v bistvu šlo za največjo piramidno shemo doslej v ZDA, kjer so se plačila starim vlagateljem poravnavala z vlogami novih. Madoff je svojo prevaro sicer prostovoljno priznal.

Elektronska zapestnica in policijska ura

Madoff je bil ugledni borzni posrednik. Nekaj časa je bil predsednik elektronske borze Nasdaq.
Madoff je bil ugledni borzni posrednik. Nekaj časa je bil predsednik elektronske borze Nasdaq. FOTO: Reuters

Sodišče mu je v sredo v New Yorku določilo hišni pripor s "policijsko uro", ki traja od 19. ure zvečer do 9. ure zjutraj. Preživlja ga v svojem stanovanju na Manhattanu. Sodišče ga je izpustilo po plačilu 10 milijonov dolarjev varščine, večinoma v obliki premoženja soproge in brata.

Za nadzor nosi elektronsko zapestnico, vendar pa lokalni politiki zahtevajo pripor, ker naj bi obstajala nevarnost bega. Zaradi medijske pozornosti ta sicer ni verjeten, saj se Madoff ne more premikati po mestu brez trume snemalcev in fotografov.

Tožilstvo je sicer pokazalo veliko mero usmiljenja, saj ni zahtevalo pripora, čeprav ni izpolnil ukaza sodišča, da najde štiri osebe, ki bodo s svojim podpisom in premoženjem jamčile, da ne bo pobegnil. Pomagal mu je brat in tudi soproga, ki je zastavila graščini na svoje ime v Palm Beachu na Floridi in na Long Islandu v New Yorku.

Prijave, a nobenih ukrepov

Najhuje pri tem škandalu je dejstvo, da so ponovno zatajili zvezni regulatorji na čelu s SEC, ki je več desetletij dobivala prijave zaradi sumljivega početja Madoffa, vendar ni ukrepala.

Njegov konkurent iz Bostona Harry Markopolos ga je po letu 2000 večkrat prijavil, ker je poskusil tudi sam na enak način priti do istih rezultatov za svoje stranke. Markopolos je hitro ugotovil, da velika vlaganja v opcije niso realna, ker jih menda na celotnem indeksu S&P 500 ni dovolj glede na vsote denarja, ki jih je obračal Madoff.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Barack Obama je v sredo ta primer označil za nov dokaz, da zvezni regulatorji "nimajo odraslega nadzora" in da obstaja vzdušje, da se lahko dela, kar se komur zdi. Obama je zagotovil, da bo na odgovorna mesta postavil ljudi, ki bodo pripravljeni uveljavljati zakone.

Predsednik SEC Christopher Cox se je v torek zagovarjal pred kongresom. Zagotovil je, da bo preiskava generalnega inšpektorja SEC prišla zadevi do dna, sam pa naj bi o tem, da se SEC ni odzvala na obtožbe in prijave, izvedel šele pred kratkim, v času izbruha škandala.

Eden od možnih odgovorov na vprašanje o pomanjkljivem nadzoru SEC naj bi bil sum, da je Madoffa ščitil nekdanji pomočnik direktorja v uradu SEC za inšpekcije in nadzor Eric Swanson, ki je poročen z Madoffovo nečakinjo Shano Madoff. Swanson to odločno zanika.

Iz preiskave proti Madoffu se je v sredo odmevno izločil pravosodni minister Michael Mukasey. Njegov sin Mark, sicer nekdanji zvezni tožilec, je namreč pravni zastopnik nekdanjega finančnega direktorja pri Madoffu Franka DiPiscalija. Glede preiskave bo sedaj najvišja oseba Mukaseyjev namestnik Mark Filip.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MojcaCoh
20. 12. 2008 12.29
Lepo je, da se je razletel napihnjeni trg dela in kapitala..sedaj pa vsi kot Kitajci bi tako malo topili državne žlice..pa tako je deloval trg ...Jjoj Joj Joj.....??? In sedaj bodo na Harwardu predavali Ekonomijo Komunisti z Kitajske..ki bodo tem kravatarjem povedali da ..morajo hoditi po tleh ne pa plavati v Oblakih.. Miškolinka
12345s
20. 12. 2008 09.13
Bogi Američani,odkod le črpajo denar za globalne spremembe?
MILEVOLLIDISCO
20. 12. 2008 08.28
Jast tudi mislim da ni biu sam , mogo je imet pomagače. Klub temu, KAPA DOL, orng jih je vse po vrsti nategnu! To so GENIJI.Na preprost način je pokazal kako je celoten sistem gnil.
Dragon_13
19. 12. 2008 20.54
Bla, bla, bla to je samo pesek v oči javnosti, da lahko razni Rockefelerji in Morgani nemeoteno uresničujejo svoje načrte ...