Tujina

Izgnana Palestinca v Gazi

Gaza/Jeruzalem/Ramala, 04. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Palestinca, sestro in brata nekega skrajneža, ki ju je izraelsko sodišče za dve leti izgnalo z Zahodnega brega, so v vojaškem konvoju prepeljali v Gazo. Izgon pa je poleg palestinskega voditelja Jasera Arafata obsodil tudi danski zunanji minister Per Stig Möller, ki je obiskal v konflikt vpleteni strani.

Intisar in Kifah Ajouri sta danes prispela v Gazo, kjre naj bi preživela nadaljnji dve leti
Intisar in Kifah Ajouri sta danes prispela v Gazo, kjre naj bi preživela nadaljnji dve leti FOTO: Reuters

Brat Kifah in sestra Intisar Ajouri sta izgnana, ker naj bi bratu pomagala pri pripravah na samomorilski napad, v katerem je julija umrlo pet oseb. Izraelske oblasti so ju obtožile, da sta pomagala pri skrivanju in prevozu razstreliva.

Izgon je del izraelske politike v boju zoper samomorilske napade, kar mednarodna javnost obsoja.

Deportacija je sprožila negativne odzive mednarodnih organizacij, ki menijo, da sta bila Palestinca izgnana zgolj zaradi sorodstvenih vezi z napadalcem. Palestinski ministre Saeb Erekat je dejal, da gre za "zakon džungle" in kolektivno kaznovanje, kar je nesprejemljivo. Na izgon pa se je med drugim odzvala tudi organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International. Palestinske oblasti pa razmišljajo, da bi vložile pritožbo pri Varnostnemu svetu ZN in na Mednarodnem kazenskem sodišču.

Arafat načeloma sprejel mirovni načrt EU

Palestinski voditelj Jaser Arafat, ki se je v Ramali srečal z danskim zunanjim ministrom Perom Stigom Möllerjem, je načelno pripravljen sprejeti novo mirovno pobudo EU za Bližnji vzhod. Kljub temu meni, da bo potrebno predlagane ideje še natančno preučiti. Po srečanju z Arafatom je Möller poudaril, da je vzpodbudno, da je Arafat pozitivno sprejel ideje predstavljene v mirovni pobudi EU. Kot je povedal, je cilj zopet zagnati mirovni proces. "Če nam to uspe, bo pobuda uspešna," je dejal.

Kot je povedal Arafatov svetovalec Abil Abu Rudejna, se je Möller z delegacijo skušal s palestinskimi ministri srečati v središču Ramale, kar pa so jim preprečile izraelske sile. Zato je srečanje potekalo v Arafatovi rezidenci.

Möller se je pred tem srečal tudi z izraelskim predsednikom vlade Arielom Šaronom, obrambnim ministrom Benjaminom Ben Eliezerjem in izraelskim predsednikom Mošejem Kacavom. Moeller je bil v pogovoru z izraelskimi voditelji kritičen do izgona dveh Palestincev, sorodnikov palestinskega samomorilskega napadalca, z Zahodnega brega na območje Gaze. Izgon je obsodil, dejal je, da nasprotujejo kolektivnemu kaznovanju in poudaril, da izgon ni rešitev.

Arafat in Möller obsojata odločitev izraelskega pravosodja
Arafat in Möller obsojata odločitev izraelskega pravosodja FOTO: Reuters

Izgon je obsodil tudi palestinski voditelj Arafat in ga označil za "zločin proti človeštvu". Kot je dejal po dvournem srečanju z Möllerjem, izgon predstavlja zločin proti človeštvu in krši vse humanitarne in druge zakone.

Po srečanju z obrambnim ministrom Ben Eliezerjem je Möller kritiziral Izrael zaradi nedavnih krvavih napadov izraelske vojske, v katerih je bilo ubitih več palestinskih civilistov. V manj kot enem tednu so izraelske vojaške sile ubile 14 Palestincev. Palestinske samomorilske napade je potrebno ustaviti, toda ubijanje civilistov ne more biti odgovor, je povedal Möller. Zato je potreben nek napredek, da se ustvari zaupanje med voditelji, je še menil Möller.

Zunanji ministri EU so v soboto na neformalnem srečanju v danskem Helsingoerju podprli načrt za ustanovitev palestinske države v naslednjih treh letih. Danski zunanji minister Möller, predsedujoči Evropski uniji, je predloge že predstavil v Savdski Arabiji in Egiptu. 16. septembra naj bi načrt obravnavali na sestanku t.i. četverice, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, ZN in EU.

Šaron pripravljen na srečanje s Palestinci

Areil Šaron ni povedal, s kom naj bi se srečal
Areil Šaron ni povedal, s kom naj bi se srečal FOTO: Reuters

Izraelski premier Ariel Šaron je izrazil pripravljenost za srečanje z visokim palestinskim predstavnikom, vendar pa ni pojasnil, za koga od palestinskih predstavnikov naj bi šlo, v poroča izraelski dnevnik Jediot Aharonot. V pogovoru za dnevnik, ki ga bodo ob judovskem Novem letu v celoti objavili v petek, je Šaron povedal, da je omenjeni palestinski predstavnik pred nekaj dnevi navezal stik z njim in mu predlagal ponovno navezavo stikov.

V intervjuu za neko izraelsko televizijo pa je Šaron dejal, da sedaj, ko kaže, da so se Palestinci odrekli nasilju, vidi možnost za mir na Bližnjem vzhodu.

"Zdaj prvič vidim možnost preboja v političnem dogovarjanju. Ne bo šlo zlahka, a je možno," je dejal Šaron. Dodal je še, da se bodo pogovarjal s tistimi Palestinci, ki so "prišli do zaključka, da s terorjem ne bodo dosegli ničesar."

A palestinski minister za delo Gasan al-Katib je Šaronove navedb označil za "nesmisel" s katerim skuša prekriti "državni terorizem" Izraela proti palestinskemu ljudstvu. "Ta izjava je namenjena zgolj zavajanju mednarodnega javnega mnenja in prikrivanju državnega terorizma, ki ga Šaronova vlada izvaja proti nam," je dejal al-Katib.

V bližini hiše nekdanjega izraelskega premiera Ehuda Baraka v Kohav Jairu nedaleč od Tel Aviva pa so danes našli eksplozivno telo, je poročal izraelski vojaški radio. V hiši ni bilo nikogar, ker je Barak trenutno v tujini. Po navedbah izraelske policije za zdaj ni znano, ali gre za bombo, vendar so varnostniki eksploziv že odstranili in ga deaktivirali.

SORODNI ČLANKI