Tujina

Izbrana Izraelec in Američan

Stockholm, 10. 10. 2005 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Letošnja Nobelova nagrajenca za ekonomijo sta Robert J. Aumann ter Thomas C. Schelling.

Teorija iger zajema odločitve v okolju, kjer različni igralci vzajemno sprejemajo strateške odločitve. Teorija preučuje izbiro optimalnega ravnanja, ko prednosti in slabosti posamezne možnosti niso vnaprej določene, temveč so odvisne od izbir drugih posameznikov.

Teorija iger se uporablja na različnih področjih, med drugim na področjih gospodarskih in mednarodnih odnosov, evolucijske biologije, političnih znanosti in vojaških strategij.

Schelling in Aumann sta nagrado prejela za »analizo teorije iger«, ki lahko prispeva k razumevanju nesoglasij in sodelovanja.

Kot v utemeljitvi svoje odločitve pojasnjuje akademija, sta 75-letni Aumann in 84-letni Schelling s svojim delom pripomogla k boljšemu razumevanju nesoglasij, kot so cenovne in trgovinske vojne. Osvetlila sta tudi problematiko uspešnosti pri upravljanju s skupnimi viri.

Aumann, ki je bil rojen v Nemčiji, ima pa ameriško in izraelsko državljanstvo, je profesor na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu. Schelling pa je profesor na univerzi v Marylandu in častno upokojeni profesor na Harvard.

Nagrada je vredna 10 milijonov švedskih kron (okoli 1,1 milijona evrov). Podelili jo bodo 10. decembra, ob obletnici smrti ustanovitelja sklada Alfreda Nobela, švedskega industrialca in izumitelja dinamita.

Nobelovo nagrado za ekonomijo sta lani prejela Norvežan Finn E. Kydland in Američan Edward C. Prescott za delo na področju določanja časovne konsistentnosti državne ekonomske politike in gonilnih sil, ki stojijo za poslovnimi cikli.

SORODNI ČLANKI