Tujina

Izbrali Huseinove sodnike

Bagdad, 02. 10. 2005 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Imenovali so pet sodnikov za sojenje Sadamu Huseinu, ki mu, če bo spoznan za krivega, grozi smrtna kazen.

Protestnica s Huseinovo fotografijo
Protestnica s Huseinovo fotografijo FOTO: Reuters
Če bo Husein spoznan za krivega, mu grozi smrtna kazen. Sodili mu bodo še za mnoge druge zločine, med njimi za uporabo bojnih strupov nad prebivalci kurdske vasi Halabdža in za krvavo zadušitev šiitske vstaje na jugu Iraka leta 1991.

Za sojenje nekdanjemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu, ki se bo začelo 19. oktobra, so imenovali pet sodnikov, je povedal vir na posebnem iraškem sodišču, pred katerim bodo sodili strmoglavljenemu predsedniku. Sodniki mu bodo sodili za pokol 143 prebivalcev kraja Dudžail severovzhodno od Bagdada, kjer je bil Husein leta 1982 tarča poskusa atentata.

Sojenje naj bi se začelo 19. oktobra, vendar je skupina odvetnikov nekdanjega iraškega predsednika nedavno izjavila, da jih iraške oblasti v skladu s pravili niso obvestile o datumu sojenja. Prav tako so sporočili, da niso imeli možnosti pregledati nekaj dokaznega materiala, zatrdili pa so tudi, da zavračajo obtožbe zoper Sadama Huseina.

Med obtoženimi tudi Huseinov polbrat

Poleg Sadama Huseina bo na zatožno klop sedlo še sedem pripadnikov njegovega režima, ki naj bi bili prav tako odgovorni za ta zločin. Med njimi so tudi Huseinov polbrat in nekdanji podpredsednik Taha Jasin Ramadan, vodja tajne službe Barazan Ibrahim in tedanji vodja stranke Baas v kraju Dudžail Avad Hamed al Bandar.

SORODNI ČLANKI