Tujina

Ameriška administracija odvisna od BP

Washington/London, 11. 06. 2010 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./T.Š./STA
Komentarji
18

Znanstveniki ocenjujejo, da bi lahko iz vrtine v Mehiškem zalivu dnevno izteklo več kot 6 milijonov litrov nafte, kar je dvakrat več, kot je kazalo doslej. Hkrati z iztekanjem nafte pa se nadaljuje tudi politizacija.

Delavci čistijo nafto s čolna.
Delavci čistijo nafto s čolna. FOTO: Reuters

Še preden je podjetje British Petroleum (BP) pretekli teden na odprto naftno vrtino namestilo jekleno kupolo, je po najnovejših ocenah ameriških znanstvenikov v morje izteklo med tri in šest milijonov litrov nafte dnevno. Po namestitvi kupole družba ujame približno 2,5 milijona litrov nafte, preostala nafta pa še vedno uhaja v morje.

O problemu iztekanja nafte se bosta prihodnji teden ameriški predsednik Barack Obama sestala generalni direktor BP Carl-Henric Svanberg. Zadnje čase se namreč vse bolj pogosto pojavlja vprašanje, ali bo imel BP dovolj denarja za poplačilo nastale škode in izplačilo odškodnin prizadetim. Ameriški pravosodni minister Eric Holder je dejal, da ZDA za čistilno operacijo ne bodo plačale niti centa in da bo za čiščenje moral poskrbeti BP, hkrati pa poplačati tudi nastalo škodo.

Bodo Britanci prikrajšani za del pokojnin?

Britance pa to močno skrbi, saj so mnogi namreč odvisni od dividend družbe in številnim upokojencem prihodek od dividend predstavlja pokojnino. Nekateri britanski politiki so oster odziv ameriških predstavnikov že označili za protibritansko retoriko. V zadnjem času so tudi delnice britanske družbe kar precej izgubile na vrednosti. Samo včeraj je cena delnice padla za šest odstotkov.

Rak v morju nafte
Rak v morju nafte FOTO: Reuters

Včeraj se je med obiskom Afganistana odzval tudi britanski premier David Cameron, ki je dejal, da je razlitje nafte okoljska katastrofa. "BP mora storiti vse, kar je v njegovi moči, britanska vlada pa mu je pripravljena pomagati," je zatrdil. Hkrati je pokazal tudi razumevanje za "frustracije" ameriške administracije. "Najbolj pomembno je da ublažimo posledice in se lotimo problema. O tem se bom na prihodnjem srečanju pogovarjal tudi z ameriškim predsednikom," napoveduje novi britanski premier.

Problem med BP in ZDA

Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva PJ Crowley pa je dejal, da izlitje nafte zadeva ZDA in BP in ne britanske vlade. "BP je zasebna družba in gre za razsežnosti tragedije po eksploziji na naftni ploščadi, ki je privedlo do izlitja. Tu ne gre za odnose med ZDA in njeno najtesnejšo zaveznico," je Crowley, potem ko je Obama ostro kritiziral britansko podjetje, nekoliko omilil retoriko.

Ameriška vlada namreč tudi že javno razmišlja o pravnih postopkih zoper britanskega naftnega giganta, da bi tako zagotovila poplačilo škode vsem, ki jih je uhajanje nafte prizadelo. Sicer pa je včeraj Obama v Beli hiši sprejel sorodnike 11 delavcev naftne ploščadi, ki so 20. aprila umrli v eksploziji, zaradi katere se je ploščad dva dni pozneje potopila. Obljubil naj bi jim, da ne bodo pozabljeni, v kratkem pa naj bi Mehiški zaliv obiskal že četrtič po nesreči.

Ameriška administracija odvisna od BP

Admiral ameriške obalne straže Thad Allen je danes povedal, da je naftna družba BP predala načrte o zaustavitvi iztekanja nafte v Mehiškem zalivu, ki jih sedaj preučujejo in se bodo o njih odločali kasneje. Obalna straža je BP v torek dala 72 ur za dokončanje omenjenih načrtov.

Kdo bo imel na koncu najbolj umazane roke?
Kdo bo imel na koncu najbolj umazane roke? FOTO: Reuters

Navidezni ultimat družbi BP za izdelavo načrta za zaustavitev iztekanja nafte je namenjen predvsem javnosti in zmanjševanju politične škode, ki jo je administracija Baracka Obame utrpela zaradi nemoči zvezne vlade. Vlada nima na voljo tehničnih zmogljivosti za zamašitev luknje 1500 metrov globoko na morskem dnu in je povsem odvisna od podjetja BP, ki je odgovorno za nastalo gospodarsko, ekološko in politično katastrofo.

Zamašitev luknje in odprava posledic izlivanja nafte je v največjem interesu družbe BP, ki vsak dan izgublja milijone dolarjev in trpi ogromno škodo v podobi v javnosti, ki si jo je podjetje zgradilo z milijarde dolarjev vrednimi oglasnimi kampanjami. Na varnostne ukrepe so medtem pozabili, saj je BP podjetje, ki je bilo v zadnjih letih deležno največ kazni s strani ameriških naftnih regulatorjev. To pove veliko glede na to, da v zadnjem desetletju razlike med regulatorji in naftnimi podjetji skorajda ni bilo.

BP namerava pripeljati ladje v Mehiški zaliv, na katere bodo črpali iztekajočo nafto. Vmes nadaljuje s kopanjem rezervne oziroma rešilne vrtine, ki bo domnevno povsem ustavila iztekanje nafte. Obalna straža je zahtevala, da BP poskrbi za rezervne ukrepe v primeru orkanov ali neviht, ki bodo zanesljivo kmalu udarili po območju. V tem primeru bo potrebno operacije prekiniti in jih nadaljevati, ko se vreme umiri.

Politizacija katastrofe se nadaljuje

Politizacija katastrofe se nadaljuje.
Politizacija katastrofe se nadaljuje. FOTO: Reuters

Politizacija katastrofe se nadaljuje hkrati z iztekanjem nafte. Danes se je prišla na območje zaliva pokazat nova skupina senatorjev, ki nadaljujejo štafeto visokih politikov in državnih uradnikov od Obame navzdol. V Washingtonu kongresniki in senatorji pred kamerami nadaljujejo z ustreznimi izlivi ogorčenja, še posebej tisti iz prizadetih držav (Florida, Louisiana, Mississippi, Alabama), v glavnem pa vlada ena velika zmeda. Ljudje so jezni, niso pa še prepričani na koga najbolj.

Zahteva se moratorij na vrtanje za nafto, obenem se zahteva odstranitev moratorija, ker dela gospodarsko škodo. Vmes nafta izteka še naprej in onesnažuje morje, obalo in življenje. Američane najbolj ganejo podobe zamaščenih ptic, saj je po njihovem prikazovanju na televizijah število prostovoljcev, ki so pripravljeni sodelovati v čiščenju, skokovito poraslo.

Ob vsej zmešnjavi je bil presenetljivo logičen vodja republikanske manjšine v predstavniškem domu kongresa John Boehner iz Ohia, ki sicer nikoli ne zamudi priložnosti, da krivico za karkoli naprti demokratom. Boehner je kolegom precej sočno sporočil, naj se nehajo trkati po prsih in med drugim dejal naj "najprej ugotovijo, kaj za vraga je šlo narobe in šele potem pripravijo zaslišanja in popravijo hudičeve zakone."

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
11. 06. 2010 22.46
"Obalna straža je zahtevala, da BP poskrbi za rezervne ukrepe v primeru orkanov ali neviht, ki bodo zanesljivo kmalu udarili po območju." Kako zanesljivo, dovolj da lahko kakšno umetno ustvarjeno pošljejo nad to, ne bi se čudil, glede nato kako 'jasnovidni' so američani glede njihovih orkanov, in številu (kraju in obsegu) le teh, zlahka vtaknejo kakšnega avtorskega vmes. Ninja.subversion="še en dokaz da kapitalizem sponzorirajo multikorporacije ki obvadujejo svetovno politiko !" Ja, saj je tako.
ninja.subversion
11. 06. 2010 21.19
še en dokaz da kapitalizem sponzorirajo multikorporacije ki obvadujejo svetovno politiko !
Audy
11. 06. 2010 20.56
A se prostovoljci zavedajo kakšne zdravstvene težave jih čakajo v prihodnje? Vdihavanje vseh mogočih strupenih snovi okoli naftnega madeža ni prav nič zdravo. Mnogi so že zboleli, a BP molči in zanika VSE.
MERDE-AVE-MERDE
11. 06. 2010 19.30
pred volitvami je BP doniral največ - B. Obami
SLOVENIASTAN
11. 06. 2010 17.42
_dolfi_
11. 06. 2010 15.13
spet so nam nekaj zamolčali...
MERDE-AVE-MERDE
11. 06. 2010 12.02
vsi ki malo gledajo po netu so kr hitro lahko brali da količina ki uhaja mora bit nekajkrat večja kot trdijo pri BP-ju, in da ta vrtina ni njihova edina težava
G.R.E.E.N
11. 06. 2010 11.38
Upam da nafta ki je pod zemljo izgine čim prej, ker samo svet z njo uničujemo. Avte na pedala!! ;)
Žiga Koprivc 1
11. 06. 2010 10.27
pa naj on slovenc nardi ko je reko da se je domislo da lahko iztekanje nafte čist zaustavi
slovenija-tone
11. 06. 2010 10.22
brez narave ne moremo živeti-zopet britanci in američani
Zlikovski
11. 06. 2010 09.39
Saj pravih ocen itak nebojo izdali. Se pa popolnoma strinjam z @xolotl-om Smo v dobi kapitalizma, samo denar šteje, druge vrednote življenja so pa zanemarjene.
LosBlancos
11. 06. 2010 09.23
koda za prekrasno obalo mehiškega zaliva..
Ulikses
11. 06. 2010 09.19
sej naravovarstveniki so takoj rekli, da dnevno steče za 4mio sodčkov nafte, pa so se jim vsi smejali...
Gregcxd
11. 06. 2010 09.15
dajte tudi meni oškodnino, ker me živcerate da takole nafta izteka v morje in nič ne naredite =)
Odpri.oci
11. 06. 2010 08.34
Važno je, da so DOBRO OBVEŠČENI DELNIČARJI (notranje informacije), kot so : direktor BP, Golsman Sachs in vsi v US Establishment-u še "pravočasno" (natančno dva dni pred "nesrečo") z velikim profitom prodaji delnice BP-ja.... Za malega človeka jih itak nikoli ni brigalo.....
gregor230
11. 06. 2010 08.33
no američani..ko se tako vtikate v vse tuje probleme po svetu...pa ste dobili spet po nosu na domačem polju...Upam da vas bo malo streznilo.Niste tisto za kar se imate. Sramota da narava trpi namesto vas.Bumbarji ! Lp.
1A_
11. 06. 2010 08.32
Kaj ko bi ti take trosil domačim?
bigich
11. 06. 2010 08.28
Mashalla, bozja kazen.