Tujina

'Opozicija začela genocid'

Nairobi, 02. 01. 2008 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

Kenijski predsednik predlaga sestanek z opozicijo v upanju, da bodo tako umirili nasilje, ki je izbruhnilo v državi.

V nasilju po predsedniških volitvah v Keniji je umrlo 306 ljudi, številni so zbežali iz svojih domov.
V nasilju po predsedniških volitvah v Keniji je umrlo 306 ljudi, številni so zbežali iz svojih domov. FOTO: Reuters

Nasilje, ki po razglasitvi zmage dosedanjega predsednika Mwaija Kibakija na predsedniških volitvah zadnje dni pretresa Kenijo, se je umaknilo iz centra prestolnice, tako da je središče Nairobija znova dobilo normalno podobo. Medtem se nasilje med plemeni na zahodu države nadaljuje. Po zadnjih podatkih je bilo v Keniji od volitev ubitih 316 ljudi, zaradi sporov med plemeni pa je moralo po ocenah kenijskega Rdečega križa domove zapustiti najmanj 75.000 ljudi. V Nairobiju so ceste, ki jih je policija zaprla na dan volitev, 27. decembra, danes znova odprte, odprte so tudi nekatere prodajalne, ljudje pa so se vrnili na delo.

Vlada je nasilje označila za genocid s strani stranke političnega rivala kenijskega predsednika Raila Odinga. "Dobro organizirana genocidna dejanja so bila vnaprej pripravljena, financirala in organizirala pa jih je stranka Odinge," je v sporočilu za javnost povedal minister Kivutha Kibwana v imenu cele kenijske vlade.

Medtem je predsednik Kibaki je prav zaradi nasilja, ki pretresa državo, opozicijo povabil k pogovorom. Člani opozicije se na povabilo uradno še niso odzvali.

Nasilje pretresa Kenijo
Nasilje pretresa Kenijo FOTO: Reuters

Zaradi nasilja bo na obisk v Kenijo danes po napovedih prispel generalni sekretar Afriške unije John Kufuor, ki naj bi deloval kot posrednik pri zajezitvi nasilja. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, naj bi se sešel s Kibakijem.

Nasilje je z domov pregnalo številne prebivalce. Po podatkih kenijskega Rdečega križa je tako samo na območju Rift Valley v osrednjem delu države z domov zbežalo okoli 75.000 ljudi. Z zahoda Kenije pa prebivalci pred nasiljem bežijo tudi v sosednjo Ugando. Večina beguncev je iz plemena Kikuyu, ki podpira Kibakija, saj je zahod Kenije velja za trdnjavo vodje opozicije in uradnega poraženca volitev, ki je pripadnik plemena Luo.

Kibaki in Odinga sta bila očitna favorita četrtkovih volitev, vendar pa je Odinga pred dosedanjim predsednikom vodil tako v javnomnenjskih raziskavah pred volitvami kot tudi v projekcijah, objavljenih po zaprtju volišč. Tudi po preštetju velikega dela glasovnic je imel vodstvo pred Kibakijem, ki pa je bilo vse bolj tesno. Na koncu ga je Kibaki po preštetju še zadnjih glasov premagal z dobrimi 200.000 glasovi prednosti. Odinga ne priznava poraza in zavrača zmago Kibakija, saj naj bi si jo ta zagotovil z goljufijami in sistematičnimi prevarami pri preštevanju glasov.

V nemirih umrl kenijski olimpijec

Kenija je v novo leto vstopila vse prej kot srečno
Kenija je v novo leto vstopila vse prej kot srečno FOTO: Reuters

Lucas Sang, član kenijske olimpijske atletske štafete 4x400 metrov z iger v Seulu leta 1998, je umrl v državljanskih nemirih po volitvah. Nesrečnega Sanga so do smrti pretepli v njegovem rojstnem mestu Eldoret, kjer so protestniki med drugim tudi zažgali eno od cerkva. "Lucas se je vračal domov, na poti pa so ga napadli," je novico potrdil njegov prijatelj, nekdanji svetovni prvak v teku na 10.000 metrov Moses Tanui.

Do zdaj je v nemirih v Keniji umrlo že najmanj 316 ljudi. Sang je svojo kariero začel kot tekač na 400 metrov, pozneje pa se je preselil na še enkrat daljšo razdaljo. Posebnih uspehov ni imel, je pa svojim rojakom in tudi drugim tekačem pomagal do odličnih rezultatov, bil je namreč zelo cenjen "zajec". Po končani karieri se je posvetil delu na kmetiji.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jivaatma@gmail.com
02. 01. 2008 10.35
delna rešitev na začetku dolgoročno popolna rešitev