Tujina

Se bo Castro umaknil s položaja?

Havana, 18. 12. 2007 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fidel Castro je namignil, da se bo mogoče umaknil s položaja predsednika in odprl pot mladim ljudem.

Fidel Castro je amignil, da se bo mogoče umaknil s svojega položaja
Fidel Castro je amignil, da se bo mogoče umaknil s svojega položaja FOTO: Reuters

Kubanski predsednik Fidel Castro, ki se v javnosti ni pojavil že 16 mesecev, je v ponedeljek namignil, da se bo mogoče umaknil s svojega položaja. O svoji upokojitvi je, odkar je zbolel, prvič spregovoril.

''Moja temeljna dolžnost ni, da se oklepam oblasti ali da celo zapiram pot mladi generaciji. Moja naloga je prenos izkušenj in idej, katerih vrednote izvirajo iz izrednega obdobja, v katerem sem živel,''
je v pismu, ki so ga prebrali na nacionalni televiziji zapisal Castro.

Castro, ki je oblast prevzel v revoluciji leta 1959 je po operaciji trebuha zaradi neimenovane bolezni, julija 2006 oblast začasno predal svojemu bratu Raulu Castru.

Presenetljivo pismo 81-letnega Castra je sprožilo val ugibanj, ali se kubanski voditelj dokončno poslavlja od oblasti. Pismo je namreč prišlo na dan v času, ko na Kubi potekajo priprave na izvolitev novega vodstva, ki bo izbrano iz vrst narodne skupščine. V začetku decembra je bil za kandidata na volitvah v narodno skupščino, ki bodo 20. januarja, imenovan tudi Castro.

V skladu s kubansko zakonodajo se mora narodna skupščina sestati 45 dni po volitvah, to je okoli 5. marca prihodnje leto. 614 poslancev naj bi nato volilo 31 članov državnega sveta, katerega predsednik bo prihodnjih pet let vodil državo in vlado. Castro je državo vodil 47 let.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GTR
18. 12. 2007 09.20
Kastro legenda!