Tujina

Iz Guantanama nazaj v ječo

London/Madrid, 20. 12. 2007 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po izpustitvi treh britanskih zapornikov iz Guantanama je Španija že zahtevala izročitev enega od njih.

Eden od treh prebivalcev Velike Britanije, ki so jih v sredo izpustili iz ameriškega oporišča Guantanamo na Kubi, je spet pristal v zaporu. Kmalu po vrnitvi v Veliko Britanijo je moškega, 45-letnega Jordanca Džamila el-Bana, aretirala britanska policija, potem ko je Španija zahtevala njegovo izročitev.

ZDA kljub izpustitvi iz Guantanama vse tri moške označujejo za nevarne.
ZDA kljub izpustitvi iz Guantanama vse tri moške označujejo za nevarne. FOTO: Reuters

Španska policija ga namreč sumi povezanosti v teroristično mrežo. “Pridržali smo ga na podlagi evropske tiralice v povezavi z dejanji, povezanimi s terorizmom. Tiralico so izdale španske oblasti,” je povedala predstavnica britanske policije. Bano so v Guantanamo prepeljali novembra 2002, potem ko so ga aretirali na letališču v Gambiji.

Po več kot štirih letih zadrževanja v Guantanamu so Bano, poleg njega pa še 37-letnega libijskega državljana Omarja Deghajesa in 33-letnega Alžirca Abdenourja Sameurja, izpustili v sredo. Deghajesa in Abdenourja je britanska policija zaslišala takoj po pristanku zaradi suma načrtovanja terorističnih dejanj. Oba so v Guantanamo prepeljali iz Pakistana konec leta 2001, ni pa jasno, zakaj so ju pridržali in kdaj točno so ju prijeli.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hot-shot69
20. 12. 2007 12.49
bonsai9, uporabi logiko...Hirošima je ustavila klanje (rešila nešteto Japonskih in Ameriških življenj), 11 september je bil pa začetek klanja...se pravi se pošteno motiš...
bonsai9@email.si
20. 12. 2007 11.20
Podobno kot sta bili Hirošima in Nagasaki zadnje humano dejanje ZDA, tako je bil 11. september zadnje humano dejanje Al Khaide !!