Tujina

Pobegnila ugrabitelju

Dunaj, 24. 08. 2006 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Avstriji se je srečno razpletel primer pred osmimi leti ugrabljene deklice Natasche.

Natascha Kampusch je osem let preživela v kleti
Natascha Kampusch je osem let preživela v kleti FOTO: Reuters


Avstrija je priča srečnemu razpletu primera ugrabitve, ki je trajala osem let. V sredo je namreč avstrijska policija našla 18-letno Natascho Kampusch, ki je uspela pobegniti svojemu ugrabitelju, 44-letnemu Wolfgangu Priklopilu. Ta je še isti večer, devet ur po njenem begu, storil samomor.

Mladost preživela v kleti


»Sem Natascha Kampusch, rojena 17. februarja 1988,«
se je 18-letnica predstavila policistom in jim povedala svojo pretresljivo zgodbo.

Vrata, ki so vodila v skrivališče
Vrata, ki so vodila v skrivališče FOTO: Reuters

Svojo mladost je preživela v zvočno izolirani kleti v hiši, ki je stala le nekaj kilometrov stran od doma njenih staršev v mestu Strasshof blizu Dunaja. Skrivališče je merilo 3 krat 4 metre, policija pa ga je našla po opisu žrtve. Natascha, ki je v belem kombiju izginila na poti v šolo, je bila ves čas povsem izolirana od zunanjega sveta. Občasno je lahko brala in gledala televizijo. Prostora ji ni bilo treba nikoli zapustiti, saj so bile v njem tudi sanitarije.

Wolfgang Priklopil
Wolfgang Priklopil FOTO: Reuters

Ugrabitelj je svojo hišo postopoma spreminjal v pravo trdnjavo. Povsod je namestil kamere, vsa vrata pa so bila iz težkega železa. Sosedi so rumeno hišo zato poimenovali Fort Knox. Kaj se je dogajalo za štirimi stenami, pa nihče od njih ni niti slutil. »Bil je samotar in zelo nevpadljiv,« so povedali policiji.

Prva leta Natascha ni smela zapustiti kleti. Šele pred kratkim je Priklopila lahko pospremila v trgovino. Bila je tako prestrašena, da je svojemu ugrabitelju sledila na vsakem koraku in nikomur ni upala reči besede. Po pričevanju žrtve, je Priklopil postajal vse bolj površen. Natascha je zato zgrabila prvo priložnost, ki se ji je ponudila, in zbežala iz hiše, ko je njen ugrabitelj pozabil zakleniti klet. Na vrtu je prestrašeno in zmedeno dekle našla soseda, ki je takoj poklicala policijo.

18-letnica je prvo noč na prostosti preživela na varnem pod nadzorom psihologa. Pomoč psihologa policija nudi tudi njenim staršem, ki so hčer prepoznali po brazgotini, čeprav bo za dokončno potrditev njene identitete potrebna analiza DNK. “Nikoli nisem izgubil upanja,” je novinarjem povedal Nataschin oče.

Dekle se je rešilo samo
Dekle se je rešilo samo FOTO: Reuters

Telekomunikacijskega tehnika Priklopila so leta 1998 ob izginotju takrat desetletne deklice sicer zaslišali skupaj s številnimi lastniki belih kombijev, vendar so ga zaradi pomanjkanja dokazov izpustili, je na novinarski konferenci sporočila policija.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nask
30. 08. 2006 07.05
-2
vse skupaj je zelo čuden, prvič zakaj je potem sploh pobegnila, prej je že govorila da je srečna ker sploh ni poznala cigaret, pijače, drog, ker je bila z njim - ene same besede ni bilo slišati o pogrešanosti staršev, o njeni duševni stiski ..... pravite, da je bila v ujetništvu, tako obnašanje je posledica - malo morgen, prva skrb se vrti glede odškodnine, hiše - če bi bila tako prizadeta kot so ostali otroci glede pedofilije, bi bilo malo drugače - lp
kura_1
30. 08. 2006 05.15
Jah bodi v kleti 8 let pa bos vido zakaj
Digiiii
28. 08. 2006 22.25
-1
zakaj je sploh pobegnla ce sta se kao tok razumela (na konc)
mit.ya@email.si
28. 08. 2006 00.04
Tudi jaz se strinjam s tedejem mrakom. Vsi ostali ste ignoranti! Patetični ste. Namesto, da bi se vam smilili otroci, ki doživljajo vojno okoli sebe, kakor tudi izgubljajo svoja življenja vsak dan, nekje malo dlje stran od nas, zaradi neumih voditeljev, ki se igrajo bogove. Tukaj pa se zgražate, kaj se je zgodilo eni deklici. Zgražate se samo nad tistim, kar vam je naročeno od družbe, ostale, veliko bolj resne probleme, pa spregledate. Ste navadne ovce. Fuj!
mormon@email.si
25. 08. 2006 15.56
se strinjam s tadejem mrak.
tadej.mrak@s5.net
25. 08. 2006 14.30
zalostno tole ampak je res tisto kar je reku nekdanji ruski predsednik: Smrt 1.000.000 ljudi je statistika, smrt enega cloveka pa je tragedija. res ji je vzel 8 let zivljenja pa tok pompa. V sudanu, libanonu, juzni ameriki vsak dan izgubi, ne 8 let temvec celo zivljenje; 70 let zivljenja, na tisoce otrok pa nihce o tem ne poroca. lahko bi se mal zamisll.
zgembo
25. 08. 2006 14.19
Predvidevamo da je oseba "aurelius" isto tako duševno bolan in bi mu mogli že zdaj soditi da preprečimo take grozne stvari pred raznimi pedofili in kreteni..ko bo enkrat tudi sam imel otroke bo verjetno drugače razmišljal!
mormon@email.si
25. 08. 2006 14.08
no ja, pou lea po 18tem rojstnem dnevu
mormon@email.si
25. 08. 2006 14.05
hej dusko, kako pa ti veš kaj se je dogajal? si brau u avstrijskih časopisih al si biu zravn?? drgač se mi pa čudno zdi, da bi mu kar pobegnila, gotov jo je za rojstn dan spustu domou:)
mateomen@email.si
25. 08. 2006 12.19
Boga deklina. Bedak,ki ji vzel 8 let in ji sigurno povzročil abanormalne travme ta res ni za naš planet.Potem pa se še najde pameten,aurelius,z takšnim komentarjem-SRAM TE BODI!!!!!!!
Barbara Horvat 1
25. 08. 2006 10.03
Hej Aurelius. Ona je izgubila 8 let zivljenja v kleti medtem, ko so druge njene vrstnice zivele tako kot je nam navadno. Kako je z njenim solanjem, z izobrazbo, kako se bo znasla v druzbi...pokazi malce socutja clovek bozji!
theykilledKenny
25. 08. 2006 09.51
Ne vem kaj je zdaj tok prahu okrog te dekline...
dusko_
25. 08. 2006 01.24
Pobegnila ni tako kot piše vprispevku, V bistvu je šlo zato,da sta se z ugrabiteljem peljaja v njegovem bmw-ju in naletela na policijsko kontrolo in takrat je Nataša skočila iz avtomobila in pobegnila , voznik pa je pospešil in se izognil policistom,ki so ga lovili po Dunaju, Avto so kasneje našli pred trgovskim centrom. Kasneje se je voznik in ugrabitelj vrgel pod vlak in umrl. Nataša pa ej stekla do hiše in od tam so potem poklicali policijo. Njegovi sosedi sploh niso opazili da ima Natašo pri sebi. Tako ,da trditev ,da je pozabil zaklenit vrata ne držijo.Iz hiše ni upala saj ji je ugrabitelj dejal ,da ni možno zbežati iz hiše in da ne bi rad da bi koga zgrilalo. Sploh pa se je deklica skregala z mamo tistega usodnega jutra in v tistem času sta se starša ločevala in je tudi sama večkrat rekla ,da bo pobegnila od doma. V ugrabitelju je na koncu vidla prijatelja. V bistvu naj bi razvila stokolmski sindrom, torej da ostaneš živ aktiviraš mehanizem da sodeluješ z ograbiteljim. So bili tudi že primeri,kjer se je ta sindrom razvil v kaj več in sta se urabitelj in talka poročila.
ssg
24. 08. 2006 19.51
Klemen Nagode
24. 08. 2006 18.24
Tole je pa najbolj nagnusna stvar, kar sem jih slišal v zadnjih časih ... Za tega norca mi je prav žal, da mu je uspelo storiti samomor. Ta človek, če mu lahko tako rečem, bi moral dobit doživljensko samico ...
anzi_mahackala
24. 08. 2006 16.42
tole pa ni normalno..
mamicoti@yahoo.com
24. 08. 2006 15.40
Niso vsi ljude normalni, ta pa je bil zverina