Tujina

Boljši časi za opozicijo

Aškabad, 21. 12. 2006 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po smrti dolgoletnega turkmenistanskega predsednika Nijazova je ljudski svet že imenoval začasnega predsednika.

Nijazov je po sebi imenoval ulice, mesta, letališča in celo najvišjo goro, v šoli pa je za obvezno čtivo uvedel svojo pesniško zbirko Ruhnama
Nijazov je po sebi imenoval ulice, mesta, letališča in celo najvišjo goro, v šoli pa je za obvezno čtivo uvedel svojo pesniško zbirko Ruhnama FOTO: Reuters

Saparmurat Nijazov, ki je z zemeljskim plinom bogatemu Turkmenistanu vladal 20 let, je umrl v noči na četrtek. 66-letnemu predsedniku naj bi odpovedalo srce,
Pokopali naj bi ga v nedeljo. Avtoritarni voditelj je oktobra priznal, da ima težave s srcem, po navedbah opozicije pa naj bi ga v istem času zadela tudi lažja kap. Sicer so ga leta 1997 že operirali na srcu na eni od nemških klinik.

Prebivalstvo Turkmenistana je nad novico o smrti voditelja, ki jim je s trdo roko vladal 20 let, šokirano, žalostno, predvsem pa v državi vlada strah pred tem, kaj bo prinesla prihodnost, saj Nijazov ni zapustil naslednika.

"Umrl je ponoči zaradi nenadne ustavitve srca," so navedli v izjavi na turkmenistanski televiziji. Na ekranu je bilo videti Nijazov portret, obkrožen s črnim robom, v ozadju pa turkmenistansko zastavo. Nijazov je umrl danes ponoči ob 1.10 po lokalnem oziroma ob 21.10 v sredo po srednjeevropskem času.

Žalovanje za predsednikom

Zastave Turkmenistana spuščene na pol droga
Zastave Turkmenistana spuščene na pol droga FOTO: Reuters

Zaradi smrti voditelja so v turkmenistanski prestolnici Aškabad spustili zastave, prav tako pa ni izšel noben od 23 vladnih časopisov. Vlada je odredila odpoved vseh novoletnih slovesnosti.

66-letnemu predsedniku je odpovedalo srce
66-letnemu predsedniku je odpovedalo srce FOTO: Reuters

Nijazov je bil na čelu Turkmenistana od leta 1985, najprej kot voditelj sovjetske republike, nato pa je po osamosvojitvi leta 1991 postal še predsednik samostojne države. Okoli sebe in družine je izoblikoval obširen sistem kulta osebnosti in se preimenoval v Turkmenbašija - očeta vseh Turkmenistancev. Nijazov je po sebi imenoval številne ulice in mesta ter najvišjo goro v državi, po svojih sorodnikih pa dneve in mesece.

Kult osebnosti je okrepil z objavo svoje pesniške zbirke Ruhnama kot obveznega čtiva skoraj pet milijonov prebivalcev svoje države. Objavil je tudi več pesniških zbirk.

Izbrali začasnega predsednika

Za začasnega predsednika Turkmenistana so imenovali podpredsednika vlade Kurbanguli Berdimuhamedov, ki naj bi državo vodil dva meseca. Po ustavi naj bi funkcijo sicer prevzel predsednik parlamenta Ovezdeldi Atajev, ki pa je pod preiskavo državnega tožilstva. Ljudski svet, najvišje politično telo v državi, naj bi o novem predsedniku razpravljal v torek.

Ljudski svet, najvišje politično telo v Turkmenistanu, je po smrti predsednika že imenoval začasnega predsednika, ki naj bi v skladu z ustavo državo vodil dva meseca oziroma do novih volitev. To funkcijo je prevzel namestnik premiera Gurbanguli Berdimuhamedov. Voditelji opozicije, ki je Turkmenbaši ni dovoljeval, so že napovedali vrnitev iz izgnanstva.

Opozicija se vrača

Mednarodna poročila so v zvezi z demokracijo in človekovimi pravicami Turkmenistan dosledno postavljala na dno lestvic. Po mnenju opazovalcev pretežno muslimanski Turkmenistan po smrti Nijazova čaka negotova prihodnost, saj za seboj ni pustil jasnih naslednikov, tradicionalne klanske skupine pa je za časa življenja postavil ob rob.


Ob tem je voditelj izgnane Republikanske stranke Nurmuhamed Hanamov napovedal, da se bodo predstavniki opozicije v dveh ali treh dneh vrnili v domovino. Oblikovati je treba opozicijsko koalicijsko vlado, je menil ter povedal, da se glavne tri opozicijske stranke v tujini dogovarjajo o sodelovanju, tako da "v državi ne bo konfliktov in anarhije". Najpomembnejše pri oblikovanju nove oblasti pa bo spoštovanje zakonov, je še poudaril Hanamov.

Turkmenistanska vlada je medtem sporočila, da država ne bo spremenila notranje ali zunanje politike. "Turkmenistanska notranja in zunanja politika bosta ohranjeni. Turkmenistan bo spoštoval vse obveznosti in mednarodne sporazume," je na televiziji sporočila vlada.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
21. 12. 2006 12.40
tudi diktatorje,hvala bogu kadarkoli vzame hudic