Tujina

Usmrtili tisočega zapornika

Raleigh/Singapur, 02. 12. 2005 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Zadnje besede morilca, ki je pred očmi otrok ubil soprogo in tasta, so bile: "Bog vas blagoslovi".

Boyd je streljal z revolverjem Magnum 357. Ženo je ubil, potem ko ga je zapustila po 13 letih zakona.
Boyd je streljal z revolverjem Magnum 357. Ženo je ubil, potem ko ga je zapustila po 13 letih zakona. FOTO: Reuters

V ZDA so po zavrnitvi vseh poskusov pomilostitve izvedli tisočo usmrtitev po letu 1977, ko so ponovno uvedli smrtno kazen v državi. Potem ko je prošnjo za pomilostitev 57-letnemu zaporniku Kennethu Leeju Boydu zavrnilo ameriško vrhovno sodišče, je to storil tudi guverner zvezne države Severna Karolina Mike Easley. Boyda so usmrtili s smrtonosno injekcijo, za mrtvega pa so ga razglasili ob 2.15 po lokalnem času oziroma 7.15 po srednjeevropskem času.

Prosim Kathy, mojo snaho, naj skrbi za mojega sina in vnuke. Bog vas blagoslovi. Boydove zadnje besede

Boyda so zaradi dvakratnega umora na smrt obsodili leta 1994. Veteran vietnamske vojne, ki je bil alkoholik, je leta 1988 pred očmi svojih dveh otrok ustrelil takrat 36-letno soprogo Julie Curry Boyd, s katero sta živela ločeno, in takrat 57-letnega tasta Thomasa Dillarda Curryja.

Zadnja večerja: zrezek in krompir

Za zadnjo večerjo si je Boyd privoščil zrezek, pečeni krompir in solato. Nekaj ur pred iztekom svojega življenja se je še zadnjič srečal s člani svoje družine.

Kennetha so usmrtili s smrtonosno injekcijo, v kateri so bile tri snovi
Kennetha so usmrtili s smrtonosno injekcijo, v kateri so bile tri snovi FOTO: Reuters


''Mojo stranko je skrbelo, da bodo, ker je tisoči usmrčeni, pozabili, kdo sploh je. Nedavno mi je rekel: Sem človek, ne statistika,'' je povedal Thomas Maher, odvetnik Boyda.

Pazniki pred zaporom
Pazniki pred zaporom FOTO: Reuters

Sveče in molitev za vse usmrčene

V Singapurju so kljub vsem mednarodnim pozivom k pomilostitvi zaradi prekupčevanja z mamili obesili 25-letnega Avstralca vietnamskega rodu Nguyen Toung Vana. Avstralski predsednik vlade John Howard je ob tem dejal, da je sporočilo tega dejanja namenjeno predvsem mladim Avstralcem. "Izogibajte se mamil, ne uživajte jih, ne dotikajte se jih, ne prenašajte jih, ne preprodajajte jih in niti za trenutek, ponavljam, niti za trenutek si ne domišljajte, da se boste, če boste mamila tihotapili po azijskih državah, izognili najhujšim posledicam, je dejal premier.

Boyda je na zadnjo pot pospremilo okoli 100 nasprotnikov smrtne kazni, ki so se zbrali pred glavnim zaporom Severne Karoline.

V rokah so držali svečke in prebirali imena 999 usmrčenih pred Boydom. Ogromno jih je klečalo in goreče molilo.

Nekaj minut pred polnočjo po lokalnem času so policisti pridržali 18 oseb, ker so vdrle na posest, kjer stoji zapor. Sicer pa so protesti po besedah policijskega načelnika Scotta Hunterja potekali mirno.