Tujina

Drugi proces proti Sadamu

Bagdad, 07. 11. 2006 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sadam Husein, ki je bil obsojen na smrt, je spet stopil pred sodnika. Tokrat zaradi genocida med operacijo Anfal.

Huseina je sodišče na prvem sojenju obsodilo na smrt z obešenjem.
Huseina je sodišče na prvem sojenju obsodilo na smrt z obešenjem. FOTO: Reuters

Nekdanji iraški voditelj Sadam Husein je po nedeljski obsodbi na smrt z obešenjem v primeru Dudžail je spet na sodišču. Na drugem sojenju mu skupaj s še šestimi obtoženci sodijo zaradi genocida med operacijo Anfal. V okviru te operacije je v letih 1987 in 1988 potekalo množično preseljevanje Kurdov na severu Iraka.

Na sojenju je danes v odsotnosti Huseinovih odvetnikov, ki sojenje bojkotirajo zaradi imenovanja Mohameda al Urajbija al Kalife za predsednika sodišča, nastopila prva priča. Tako so obtožence zastopali sodni pravobranilci.

Vse Iračane, Arabce in Kurde pozivam, naj si odpustijo, se pobotajo in si sežejo v roke Sadam Husein

Proces se bo avtomatično zaključil, če bo sodba v primeru Dudžail ostala potrjena po končanem prizivnem procesu. Proces se bo avtomatično zaključil, če bo sodba v primeru Dudžail ostala potrjena po končanem prizivnem procesu. Ta naj bi se končal do sredine januarja. Če bo devetčlanski senat potrdil smrtno obsodbo, pa naj bi bila ta izvršena do sredine februarja. Pred izvršitvijo morajo sicer ukaz o smrtni kazni podpisati iraški predsednik Džalal Talabani ter podpredsednika Tarik al Hašimi in Adil Abdul Mahdi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.