Tujina

Mu bo šestič uspelo?

Pariz, 26. 02. 2007 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Le Pen želi še šestič v tekmo za francoski predsedniški stolček. Tudi tokrat rohni proti priseljencem in EU.

Brez petja francoske himne na zborovanju ni šlo
Brez petja francoske himne na zborovanju ni šlo FOTO: Reuters
Okoli 2000 ljudi, zbranih v Lillu, je na nastopu skrajno desnega politika glasno pozdravilo tudi sporočilo podpore, ki je prišlo iz Italije, in sicer od vnukinje Benita Mussolinija, Alessandre Mussolini.

V Lillu pa se je zbralo tudi okoli 1000 protestnikov, ki menijo, da zaradi svojih rasističnih stališč Le Pen ne sodi v bitko za predsedniški stolček.

Skrajno desničarski politik Jean-Marie Le Pen, ki je pred petimi leti presenetil tako francosko kot svetovno javnost, ko se je a predsedniških volitvah uvrstil na drugo mesto, bo spet poskušal priti v Elizejsko palačo.

"Pojdimo in skupaj povejmo svetu, da se je Francija vrnila, da se je veliki narod prebudil in da se bo 6. maja, na noč moje izvolitve, za Francoz vrnila pomlad," je v Lillu dejal v nagovoru svojim privržencem. Napovedal je, da bo kot predsednik močno omejil priseljevanje, tujcem pa bo odrekel tudi socialno pomoč. Poskrbel bo tudi za rast prebivalstva, pravi, in sicer s starševsko plačo za vse, ki bodo vzgajali novo generacijo Francozov.

Jean-Marie Le Pen uradno še ni vstopil v predvolilno bitko, saj še zbira glasove podpore. Časa ima do 16. marca. Doslej je za predsednika kandidiral že petkrat.

78-letni Le Pen nagovarja predvsem pripadnike nižjega sloja - kmete, upokojence, vdove in brezdomne otroke - in poskuša kariero graditi na vse večjem nezaupanju Francozov do vladajoče elite. Še naprej ostaja skeptičen do globalizacije in nastrojen proti evropskemu povezovanju. "Jaz in samo jaz utelešam doktrino, ki nas bo osvobodila političnega, pravnega, finančnega in proračunskega prisilnega jopiča Evrope," je dejal. "Gospe (Segolene) Royal in gospodu (Nicolasu) Sarkozyju sporočam, da so to predsedniške volitve in ne volitve evropskega guvernerja province Francije," je napadel svoja glavna protikandidata.

Po javnomnenjskih raziskavah za njima močno zaostaja, vendar pa je njegov zaostanek manjši kot leta 2002, ko je na glasovanju presenetil vse.

Tokrat poskuša javnost prepričati z "mehkejšim" pristopom, na nastopih ga zato spremlja hči Marine.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
26. 02. 2007 19.27
Victoriosus, nagradno vprašanje: Kaj se bo v Evropi zgodilo, ko bodo interesi različnih nacionalnih skrajnih desnic trčili? SKRAJNI nacionalizem ni naprejen le proti Arabcem, temveč proti 'vsem ostalim'. Tudi Angležem, Nemcem, če že govorimo o Francozih.
victoriosus
26. 02. 2007 19.21
Samo.Jst, se strinjam s tabo. Ekstremi ne nastajajo kar tako. Priseljenci v Franciji bodo enostavno ohromili socialno državo. So res paraziti, tako kot npr. cigani, ki ne delajo pa molzejo socialno podporo. Ja, secerko, tvoji so tipični primer parazitov. In veš, kaj je najboljši dokaz za to? Da imajo cigani in npr. arabski priseljenci ISTI sloves v vseh državah, kamor se preselijo. Desnica, ali bolje rečeno, skrajna desnica bo v Evropi zavladala čez nekaj let. Zakaj? Ker ljudje bodo spoznali, da jih priseljenci in drugi paraziti požirajo, in se bodo zatekli k ekstremu iz čistega obupa, kot obrambni mehanizem. Evropa se bo zaprla, ker drugače bo propadla. Od giovanne ne pričakujem odgovora, saj je že dokazal, da o zgodovini in zdravi pameti ne ve kaj dosti. Na FFju se ne učijo tega, ane?
jackoo
26. 02. 2007 14.13
Le Pen in njegova profašistična ideologija sta prestara, protievropska in skrajno neprimerna za današnji čas. Nič se ne bojmo, saj bo kmalu odletel, desničarski politiki pač v zadnjem času izgubljajo volivce in prav tako na kampaniji globoko izgubo doživel on. Da nima ne on kot njegovih maloštevilnih 2000 podpornikov kaj pojma o zgodovini svojega naroda so jasno dokazali z pozdravom podpore mussolinijeve... pa brez zamere..
Vegos
26. 02. 2007 13.56
Hja, LePen, Jelinčič...
El Kapitano
26. 02. 2007 11.50
Parazit je Le Pen, ne pa priseljenci.... sej ga bo infarkt ruknu do volitev od silnega napenjanja..to bo škoda .
Samo.Jst
26. 02. 2007 11.34
...glede na vse probleme, ki jih imajo Francozi s priseljenci in glede na dejstvo da demokracija ima velike luknje, ki jih takšni in drugačni paraziti striktno izkoriščajo, mislim da ne bo nič čudnega če Le Pen dejansko pride visoko... ker pa se ta 'francoska' tendenca širi po Evropi... bo takšnih ali drugačnih Le Pen-ov vse več..