Tujina

Aretirali že več kot 500 oseb

Koebenhavn, 03. 03. 2007 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Danski policisti so aretirali že več kot 500 oseb, ki so protestirale zaradi prisilne izselitve skvoterjev.

Protesti so bili sprva mirno. Organizatorji so pripravili koncerte. Nato pa so se začeli izgredi
Protesti so bili sprva mirno. Organizatorji so pripravili koncerte. Nato pa so se začeli izgredi FOTO: Reuters

V Koebenhavnu so je tudi nocoj zbrala množica ljudi, ki protestirajo zaradi četrtkove prisilne izselitve skvoterjev iz neke hiše v danski prestolnici. Protestov, ki za zdaj potekajo mirno, se nocoj udeležuje kakih 3000 demonstrantov, policija pa je v strahu, da se bodo manifestacije že tretjo noč zapored sprevrgle v nemire, danes še poostrila varnostne ukrepe.

Od četrtka, ko so izbruhnili nemiri, je policija aretirala več kot 500 ljudi, od tega 207 po izgredih minulo noč, ko so protestniki med drugim zažigali avtomobile. Preiskali so tudi več kot 10 hiš in stanovanj v Koebenhavnu in okolici, da bi izsledili aktiviste, ki organizirajo proteste.

Protesti so se nadaljevali tudi minulo noč. Sprva mirni protesti, ki se jih je udeležilo kakih tisoč ljudi, so se v nasilje sprevrgli, potem ko so policisti proti demonstrantom uporabili solzivec. Protestniki so nato policiste obmetavali s kamenjem izza barikad iz smetnjakov, zažgali pa so tudi več kot deset avtomobilov.

Protesti so se začeli v četrtek, ko je danska policija izselila hišo, v katero so se nelegalno naselili skvoterji. Ti so v hiši živeli že 25 let, nato pa so oblasti stavbo prodale cerkvi, zaradi česar so skvoterje izselili. Po nasilni izselitvi so v danski prestolnici izbruhnili protesti, ki so se v noči na petek sprevrgli v nemire. Policija je po napovedih danskih aktivistov, da bodo protesti trajali tri dni, poostrila varnostne ukrepe v problematičnih četrtih Noerrebro in Christianshavn.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.