Tujina

'Vrnil bom Franciji, kar mi je dala'

Pariz, 06. 05. 2007 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
9

Konservativec Sarkozy, zmagovalec francoskih predsedniških volitev, trdi, da bo delal v dobro vseh.

Podporniki Sarkozyja se že veselijo njegove zmage.
Podporniki Sarkozyja se že veselijo njegove zmage. FOTO: Reuters
Vsem, ki me niso volili, bi rad povedal, da kljub političnim bitkam in različnim mnenjem za mene obstaja samo ena Francija. In hočem jim povedati, da bom predsednik vseh Francozov. Nicolas Sarkozy

Delni rezultati francoskih predsedniških volitev kažejo, da bo dosedanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca nasledil konservativni kandidat Nicolas Sarkozy.

Dobil naj bi med 53 in 53,2 odstotkov glasov, njegova tekmica Segolene Royal pa okoli 47 odstotkov. Sarkozy je v nagovoru po razglasitvi delnih izidov napovedal, da je sedaj čas, da vrne Franciji, kar mu je dala. Na ulicah se je že zbralo stotine podpornikov Sarkozyja, ki se veselijo zmage svojega kandidata.

Čestitke ob zmagi

Sarkozyju so že čestitali številni svetovni voditelji.
Sarkozyju so že čestitali številni svetovni voditelji. FOTO: Reuters

Sarkozyja je po telefonu že poklical dosedanji predsednik Jacques Chirac in mu čestital ob zmagi ter zaželel uspešno delo, so sporočili iz Elizejske palače. S Sarkozyjem pa se je po telefonu že pogovarjal tudi ameriški predsednik George W. Bush, ki je francoskemu kolegu čestital za zmago. "ZDA in Francija so zgodovinske zaveznice in partnerice. Predsednik Bush se veseli sodelovanja z novoizvoljenim predsednikom Sarkozyjem, medtem ko bomo nadaljevali naše trdno zavezništvo," so sporočili iz Bele hiše.

Tudi slovenski premier Janez Janša se je pridružil čestitkam ob zmagi Sarkozyja. Jaša je ob tem zapisal, da izvolitev Nicholasa Sarkozyja obeta pozitivne premike pri stališču Francije do nekaterih ključnih vprašanj evropske prihodnosti in da si Francoski volilci zaslužijo vse čestitke in priznanje tudi zaradi visoke volilne udeležbe, ki dokazuje, da državljanom Francoske republike ni vseeno, kakšna bo njihova in skupna evropska prihodnost.
Novoizvoljenega francoskega predsednika je po telefonu poklical tudi britanski premier Tony Blair in mu čestital. Nemška kanclerka Angela Merkel je ob čestitkah izrazila prepričanje, da se bo s Sarkozyjem francosko-nemško prijateljstvo nadaljevalo. Zaželela mu je tudi veliko sreče in uspeha. Italijanski premier Romano Prodi je Sarkozyju prijateljsko in prisrčno čestital ob zmagi na predsedniških volitvah in izpostavil, da se odnos med Francijo in Italijo ne začenja danes, saj državi že stoletja povezuje skupna usoda.

Royalova je že priznala poraz in dejala, da bodo za zmago v bodoče potrebne nove povezave. Tudi v njenem taboru je čutiti žalost in razočaranje po tretjem zaporednem porazu na francoskih predsedniških volitvah.


Spet rekordna volilna udeležba
Royalova je že priznala poraz.
Royalova je že priznala poraz. FOTO: Reuters

Socialistka Segolene Royal je glasovala v domačem mestu Melle, kjer so ji privrženci vzklikali "Segolene predsednica" in "Zmagali bomo". Royalova na volišču ni dajala izjav, dejala je zgolj, da njena odločitev ni bila težka. Kandidat vladajoče desne Unije za ljudsko gibanje (UMP) Nicolas Sarkozy pa je svoj glas oddal v kraju Neuilly-sur-Seine na obrobju Pariza. Volilna udeležba je bila okoli 85 odstotkov, kar je največ po letu 1981.

Policija v pripravljenosti

Kandidatka socialistov se je za podporo volivcev borila do konca. Ob sklepu kampanje je Royalova v petek posvarila, da bi lahko v Franciji v primeru zmage njenega tekmeca izbruhnilo nasilje. Sarkozy pa ji je odvrnil, da so jo prestrašili rezultati zadnjih javnomnenjskih raziskav, po katerih za njim zaostaja.

Sarkozy bo nasledil Chiraca
Sarkozy bo nasledil Chiraca FOTO: Reuters

Kljub vsemu je francoska policija na dan volitev okrepila svojo prisotnost v najbolj kritičnih četrtih Pariza, kjer so namestili več kot 3000 policistov. Še vedno je prisoten spomin na nerede jeseni 2005, ki so se iz pariških predmestij, kjer so živeli priseljenci, kasneje razširili še v druga francoska mesta.

Po podatkih policije so v noči na nedeljo v Parizu zažgali 34 avtomobilov oziroma nekoliko več kot v prvem krogu 22. aprila.

Kaj sta obljubljala kandidata?

Prebivalci francoskih čezmorskih ozemljih, kot so Guadalupe, Martinique, Francoska Gvajana in arhipelag St. Pierre et Miquelon ob obali Kanade, so svoje glasovnice oddali že v soboto in se tako izognili morebitnim težavam zaradi časovnih razlik.

Volišča so se zaprla ob 20. uri
Volišča so se zaprla ob 20. uri FOTO: Reuters

Nekdanjega notranjega in finančnega ministrua Sarkozyja je v prvem krogu volitev 22. aprila podprlo 31,18 odstotka volivcev, medtem ko je Royalova zbrala 25,97 odstotka podpore.

Na tretje mesto se je uvrstil kandidat desnosredinske Zveze za francosko demokracijo (UDF) Francois Bayrou, ki je ob 84 odstotni udeležbi zbral 18,6 odstotka glasov oziroma 6,8 milijona volivcev, za podporo katerih sta se v zadnjih dneh kampanje borila tudi današnja finalista, ki sta ponujala svoji viziji prihodnje Francije.

Čeprav so raziskave javnega mnenja kazale večjo naklonjenost Royalovi kot prvi ženski na čelu Francije, pa je večina volivcev menila, da je Sarkozy pravi človek za nalogo.

52-letni Sarkozy med drugim obljublja nižje davke in nove ukrepe na področju zaposlovanja, kot so fleksibilnost trga delovne sile, nadzor nad priseljevanjem in povratek k francoskim vrednotam. 53-letna Royalova pa je obljubila, da bo posvetila sistemu blaginje in utrjevanju 35-urnega delavnika, ki ga Sarkozy želi spremeniti. Royalova si je tudi želela dvigniti minimalno plačo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
07. 05. 2007 09.39
Kje je bilo pa govora o komunistih....?
exim@t-2.net
07. 05. 2007 09.36
user491kam bi pa ti se vtaknil komuniste? ce so ti tako kul, pojdi na Kubo, vtakni si jih, kamor te je volja in zelja, samo PUSTI NAS ZE ENKRAT
user491
07. 05. 2007 01.19
e zj boste vidli kaj dela -white power- s to budalo na čelu.
nintendo64@email.si
06. 05. 2007 23.36
To so poleg ameriških najpomembnejše volitve na tem planetu. In če že objavlja rezultate od Nikaragve do Tajske, potem pri Franciji ni dvoma. Sem pa razočaran nad zmago. Francija je simbol socialne države in Sarkozy ga lahko ogrozi.
lunea
06. 05. 2007 23.25
neža polanc je moja najboljša prijateljica! in ja kremna juha je bila boljša
lunea
06. 05. 2007 23.21
luka uršič pa pravi, da se mu je kremna juha s sirom, ki jo je skuhal, zdela okusnejša
lunea
06. 05. 2007 23.17
nežo polanc ne briga kaj si ti misliš freelancer. v primerjevai z nežo polanc so te volitve nepomembne..........
freelancer
06. 05. 2007 22.39
Dej no lunea,sej ne rečm da nimajo tle včasih nepomembnih novic k nobenga ne brigajo ampak rezultat volitev v Franciji sigurno ne spada med nepomembne novice a se ti ne zdi!?!?
lunea
06. 05. 2007 22.18
js in neža polanc pa smo skuhali piščančje medaljone. ampak ne navadne piščančje medaljone!!!! piščančje medaljone s sirom!