Tujina

Forum se je zaključil

Davos, 29. 01. 2006 19.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V švicarskem Davosu se je končal gospodarski forum, kjer so večino časa namenili aktualnim dogodkom po svetu.

35. Svetovni gospodarski forum
35. Svetovni gospodarski forum FOTO: Reuters

Po petih dneh se je v švicarskem Davosu zaključil Svetovni gospodarski forum (WEF). Na letošnjem forumu je sodelovalo skoraj 2400 udeležencev 87 narodnosti, glavne teme razprav pa so bile rast svetovnega gospodarstva, položaj Kitajske, priložnosti za vlagatelje in pandemije. Udeleženci se niso mogli izogniti aktualnim temam, od razmer na Bližnjem vzhodu po zmagi Hamasa na palestinskih volitvah do vprašanja iranskega jedrskega programa.

Srečanje v Davosu je sicer potekalo pod strogimi varnostnimi ukrepi. Za varnost uglednih gostov je skrbelo 6500 vojakov švicarske vojske, zračni prostor nad kantonom Graubuenden pa so vse dni srečanja nadzorovala vojaška letala. Stroški varovanja naj bi znašali okoli 5,2 milijona evrov.

V nasprotju s preteklimi leti so na tokratnem 35. forumu manjkali najvidnejši svetovni politiki. Med najvišjimi predstavniki držav EU je bila sicer nemška kanclerka Angela Merkel, ki je forum tudi odprla. Med drugimi vidnejšimi predstavniki političnega življenja pa so se WEF udeležili tudi turški premier Recep Tayyip Erdogan, pakistanski predsednik Pervez Mušaraf, afganistanski predsednik Hamid Karzaj in nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton.

Azijska dinama: Kitajska in Indija

Na letošnjem WEF je bila v ospredju predvsem gospodarska tekma med Indijo in Kitajsko, državama z največ prebivalci na svetu, cvetočim gospodarstvom in ogromnima domačima trgoma, ki privabljata največ tujih investicij. Nekdanji predsednik Svetovne banke James Wolfensohn je tako ob zaključku foruma dejal, da je "globalna preusmeritev" k Indiji in Kitajski "izredno pomembna".

Na forumu veliko zvezdnikov

Tudi tokrat pa je bilo videti kar nekaj zvezdnikov iz sveta zabave. Tako je bil na forumu zelo dejaven pevec irske glasbene skupine U2 Bono, prišla je tudi ameriška igralka Angelina Jolie, ki jo je spremljal zaročenec Brad Pitt.

Irski pevec Bono in nemška kanclerka Angela Merkel
Irski pevec Bono in nemška kanclerka Angela Merkel FOTO: POP TV

Med najvidnejšimi svetovnimi podjetniki je bil tokrat na forumu navzoč tudi Bill Gates, ki je skupaj z Veliko Britanijo in Nigerijo obelodanil ambiciozen, 56 milijard dolarjev vreden načrt za boj proti tuberkulozi, s katerim naj bi preprečili 14 milijonov smrtnih žrtev zaradi tuberkuloze v prihodnjih desetih letih.

Veliko govora o Iranu

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice se foruma sicer ni udeležila, je pa v četrtek udeležence nagovorila prek video povezave in spregovorila o Iranu. "Iran predstavlja pomembno nevarnost in izziv za mednarodno skupnost," in sicer ne le zaradi svojega jedrskega programa, ampak ker je najpomembnejši državni pokrovitelj terorizma, je dejala Riceova.

Za varnost tekom foruma je bilo dobro poskrbljeno
Za varnost tekom foruma je bilo dobro poskrbljeno FOTO: Reuters

Britanski zunanji minister Jack Straw pa je v soboto v Davosu zavzel presenetljivo spravljivo stališče glede iranskega jedrskega programa, ko je dejal, da morajo pogajanja z Iranom prinesti dogovor, ki bo Teheranu omogočil, da ohrani svoje nacionalno dostojanstvo.