Tujina

Dvojezične table bodo

Celovec, 29. 06. 2006 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijska vlada in Zveza slovenskih organizacij ter Skupnost koroških Slovencev sta dosegli dogovor o namestitvi 141 tabel.

Avstrijski vladni stranki, ljudska stranka (ÖVP) kanclerja Wolfganga Schüssla in Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) deželnega glavarja na avstrijskem Koroškem Jörga Haiderja, ter Zveza slovenskih organizacij (ZSO) in Skupnost koroških Slovencev (SKS) so se dogovorili za ureditev dvojezične topografije s 141 dvojezičnimi krajevnimi tablami. Dogovor bo veljal le, če ga bo avstrijski parlament potrdil z dvotretjinsko večino kot ustavni zakon.

Sklenjeni dogovor mora še z dvotretjinsko večino potrditi avstrijski parlament
Sklenjeni dogovor mora še z dvotretjinsko večino potrditi avstrijski parlament FOTO: Reuters
Nove krajevne table naj bi postavili do konca leta 2009, sicer pa sprejeta ureditev vsebuje tudi garancijo za ohranitev že obstoječih krajevnih tabel in možnost, da se v prihodnosti z dvojezičnimi tablami označijo še dodatni kraji.

Kot je na novinarski konferenci v Celovcu sporočil Haider, temelji nova ureditev na formuli 15 plus 10, ki jo je njegova stranka BZÖ predstavila v sredo. To pomeni, da se dvojezične krajevne table postavijo samo v občinah, kjer delež slovenske manjšine znaša vsaj 15 odstotkov, in tam v krajih, ki imajo vsaj 10 odstotkov slovensko govorečega prebivalstva. Na osnovi te formule naj bi bile dvojezične krajevne table v prihodnje v 130 krajih. Tem naj bi prišteli še 11 krajev, ki so predvideni s "predčasno možnostjo" za postavitev dodatnih dvojezičnih krajevnih tabel, in sicer gre za kraje, kjer delež slovenske manjšine znaša več ko 33 odstotkov.

ZSO in SKS, ki sta bili vključeni v pogajanja, se z doseženim dogovorom strinjata, če to pomeni revizije Avstrijske državne pogodbe
ZSO in SKS, ki sta bili vključeni v pogajanja, se z doseženim dogovorom strinjata, če to pomeni revizije Avstrijske državne pogodbe FOTO: Reuters

Haider je poudaril, da naj bi dvojezične krajevne oznake v sedaj predvidenih 141 krajih postavili do konca leta 2009. V 77 krajih so dvojezične table sicer že postavljene, saj so bila ta naselja določena v topografski uredbi iz leta 1977, ki sicer predvideva 91 krajev. Obenem naj bi bile po Haiderjevih besedah del celotnega svežnja dvojezične krajevne table v Pliberku in Drveši vasi, ki jih je z odločbo odredilo ustavno sodišče.

Kot je še dejal Haider, sta ZSO in SKS, ki sta bili vključeni v pogajanja, s sedaj doseženim dogovorom izrazili strinjanje s pogojem, da to ne pomeni revizije Avstrijske državne pogodbe (ADP). To so predsednikoma ZSO in SKS, Marjanu Sturmu in Bernardu Sadovniku, zagotovili, je dodal koroški deželni glavar. Sporočil je še, da nova ureditev vsebuje tudi garancijo za že obstoječe krajevne table in možnost, da se kasneje vključijo dodatni kraji.

Za koroškega deželnega glavarja je današnji dogovor "zgodovinski kompromis" in "salomonska rešitev", ki naj bi omogočila trajno rešitev problematike. Ta pa bo odvisna od avstrijske socialdemokratske stranke (SPÖ), je dejal Haider in sporočil, da je bila vseskozi obveščena o poteku pogajanj. Za dvotretjinsko večino za ustavni zakon je namreč potrebna podpora SPÖ v avstrijskem parlamentu.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iqsto@yahoo.co.uk
30. 06. 2006 08.23
Bravo za dogovor
Stanislav Marn
29. 06. 2006 11.01
Tale cirkus potrebuje Haider,da bi dokazal nekaj kar je bilo v zgodovini že večkrat dokazano..Koroška je skoraj polovično ali pa še več slovenska,le da zaradi sovražnih in slovencem nenaklonjenih razmer večina slovenskega prebivalstva želi imeti mir in nekonfliktno odnose s svojim okoljem...Zato se čisto slovenski korošci ne učijo več slovensko in so zaradi ljubega miru raje kar avstrijci-nemci,ker jim je nerodno priznati,da ne znajo več slovensko... Torej Slovencev na koroškem ni prav nič manj kot pred 2.svet.vojno le POVEČAN pritisk na njih je povzročil njihovo uradno številčno zmanšanje,kar je še kako pomemben dokaz,da so ne glede na manipulacije glede njihovih trenutnih številčnih prisotnostih potrebni take zaščite, kot da jih je še vedno skoraj polovica vse prabivalcev A.Koroške...In ko ne bo nobenih priskov več glede njihovega opredeljevanja in bodo spet imeli vse pravice in možnosti učenja svoja jezika in kulture,bo njihovo število naraslo tako,da bo sčasoma odgovarjalo resnbičnemu stanju ...