Tujina

'Pošljite svoje generale'

Praga, 05. 06. 2007 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
7

Rusija naj pošlje svoje generale in znanstvenike, da bodo videli, kako deluje raketni ščit, poziva Bush.

George Bush na Češkem
George Bush na Češkem FOTO: Reuters

Ameriški predsednik George Bush, ki pričenja turnejo po Evropi, se je v Pragi sestal s češkim predsednikom Vaclavom Klausom in premierjem Mirekom Topolanekom. Obisk zaznamuje namera ZDA, da na Češkem postavijo radarsko postajo za svoj protiraketni ščit, čemur večina Čehov nasprotuje, oblasti pa še niso dale dokončne zelene luči.

Namen izgradnje raketnega ščita na Češkem in Poljskem je izključno varnostnega pomena, je na novinarski konferenci po srečanju s češkim predsednikom zatrdil Bush. Rusija namreč ščit dojema kot grožnjo njeni nacionalni varnosti.

Ne gre za ukrep, uperjen zoper Rusijo, je zagotovil Bush. ''Moje sporočilo (ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, op.p.) se glasi … ne bi se smeli bati raketnega ščita. Zakaj ne sodelujete pri izgradnji? Zakaj ne sodelujete z ZDA? Pošljite svoje generale, da bi na lastne oči videli, kako sistem deluje. Pošljite tudi svoje znanstvenike,'' je pozval. "Hladna vojna je končana," je dodal.

Čehom ni treba izbirati med prijateljstvom do Rusije in do ZDA, temveč so lahko prijatelji obojih, je še dejal Bush, ki se je trudil v Pragi pomiriti strahove pred ameriškim protiraketnim ščitom na eni strani in pred ruskimi povračilnimi ukrepi, s katerimi bi se lahko ta velesila odzvala na domnevno grožnjo v svoji soseščini, na drugi strani.

Politiki za, javnost proti

Poljski premier Jaroslaw Kaczynski se je odzval na komentarje ruskega predsednika Vladimirja Putina glede ščita, v katerih je slednji zagrozil, da bi lahko Rusija svoje orožje znova uperila proti evropskim tarčam. Kot je dejal poljski premier, Putinove besede spominjajo na Nikito Hruščova, ki je Sovjetsko zvezo vodil na vrhuncu hladne vojne.

Klaus je povedal, da sta se z ameriškim predsednikom odkrito pogovorila in da "se razumeta". "Zavedam se, da nosijo ZDA v svetu veliko odgovornost. Rad bi poudaril, da imajo ZDA in predsednik Bush pri tem našo podporo," je še dejal. Večina Čehov sicer namestitvi radarske postaje v okviru protiraketnega ščita na Češkem nasprotuje, oblasti pa zanjo še niso dale dokončne zelene luči.

Tudi o razmerah na Kitajskem in v Rusiji

Bush je v govoru na konferenci o demokraciji ostro kritiziral stanje demokracije v Rusiji in na Kitajskem, pri čemer je poudaril, da je reformni proces v Rusiji iztiril, Kitajska pa se upira politični liberalizaciji. Bush je ob tem poudaril, da mora demokracija odražati lokalne navade skupnosti, vendar po njegovem mnenju obstajajo vrednote, ki so skupne vsem demokracijam.

Bush je na konferenci poudaril, da svobodne družbe nastajajo "z različno hitrostjo na različnih mestih". Med govorom je izpostavil več držav, ki po njegovem mnenju niso uvedle demokratičnih načel, med katerimi je omenil tudi Rusijo. "V Rusiji so reforme, ki naj bi ljudstvu prinesle več moči, iztirile, kar ima težavne posledice za razvoj demokracije," je poudaril Bush.

Kljub temu je poudaril, da lahko ZDA še vedno ohranijo prijateljske odnose z Rusijo in ji hkrati pomagajo do demokracije.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

speedfightpg@hotmail.com
05. 06. 2007 19.35
ta bush tako butast sam vcasih pa le pokaze da mu dobro sestavljajo govor.
Jethro
05. 06. 2007 17.23
A niso to besede Iranskega predsednika, za katere se ni preveč zanimal naš Bush in sicer: naj pošljejo v Iran znanstvenike in ne vem koga vse samo zato, da se na lastne oči prepričajo, da je razvoj jedrske energije resnično samo v miroljubne namene!?!? Papa Bush se je požvižgal tudi na dokaze IAEA, ki pravijo, da je vse v normah in vse v redu...še vedno pumpa narod po svetu, da hočejo razvit jedrsko orožje...mislim, zdaj pa pravi sam naj pridejo pogledat in vse bo štimalo!?!? Ma čakaj malo, kaj Bush prihaja iz Biblije, da mu morajo vsi verjet ali kaj?!?!? Jao,jao...PA ni čudno, da Putin že grozi...
tomazbodner
05. 06. 2007 16.51
Zakaj bi Rusi uperili rakete proti Evropi? Zakaj ne bi raje par 100 raket odpeljali na Kubo? Bi rad potem videl reakcijo ZDA... Zdaj jim je lahko, ce gre kaj narobe, bo tako Evropa placala.
pomi@auspuh.com
05. 06. 2007 13.06
Težko bo Bush Ruse kaj naučil. Rusi protiraketni sistem že dolgo imajo. In v nasprotju s patrioti celo deluje.
malasutra@gmail.com
05. 06. 2007 12.51
daj, bush... spet tvoji bušizmi, ki bodo svet razstrelili.
theykilledKenny
05. 06. 2007 12.42
Ironija je v tem, da ščit sploh ne deluje.
pkorosec
05. 06. 2007 11.18
Ljudstvo se dere NE, oblast se dere DA, Bush pa bo imel pomemben govor na konferenci o demokraciji. Nadaljni komentart je ocitno nepotreben.