Tujina

Žvižgi za Clintonovo

Austin, 22. 02. 2008 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po zamenjavi vodstva na Kubi bi Obama državo obiskal brez premisleka, Clintonova pa bi počakala na reforme.

Soočenje demokratskih predsedniških kandidatov Hillary Clinton in Baracka Obame v organizaciji televizij CNN in Univision v teksaški prestolnici Austin na prvi pogled ni postreglo s presenečenji, ki bi lahko spremenila dinamiko tekme pred naslednjimi preizkušnjami 4. marca.

Barack Obama in Hillary Clinton
Barack Obama in Hillary Clinton FOTO: Reuters
Obama je v četrtek zmagal tudi na volitvah demokratov, ki živijo v tujini. Volitve so potekale od 5. do 12. februarja, v četrtek objavljeni rezultati pa so pokazali, da je Obama osvojil 65 odstotkov glasov. Zaradi tega je dobil sicer le 2,5 delegata proti dvema za Clintonovo. Po štetju tiskovne agencije AP ima Obama sedaj skupaj 1358,5 delegata za nacionalno konvencijo, Clintonova pa 1264, za zmago pa jih je potrebno osvojiti 2025.

Obama, ki je Clintonovo premagal na zadnjih 11 strankarskih volitvah in zborovanjih, je moral paziti, da se ne spotakne, kar mu je uspelo. Clintonova je šla v soočenje s potrebo, da nasprotniku zada kakšen udarec ali dva, da ustavi njegov zmagoviti pohod pred 4. marcem, ko bodo volitve v morebiti odločilnih državah Teksasu in Ohiu. To ji ni uspelo, čeprav je poskusila s kritiko na račun njegove uporabe dveh ali treh stavkov iz govora nacionalnega sopredsednika njegove kampanje guvernerja Massachusettsa Devala Patricka. Ko je skušala obrniti proti Obami njegovo geslo o spremembah z besedami, da to ni sprememba, v katero verjameš, ampak ki jo fotokopiraš, jo je publika v dvorani kaznovala z žvižgi.

Čeprav ji ni uspelo z napadi, pa je bil zaključek soočenja povsem v njenem znamenju. Odgovor na vprašanje o tem, kaj je bila njena največja preizkušnja doslej, je spominjal na slavni trenutek rosnih oči po porazu v Iowi, ko je takoj nato zaostanek v anketah spremenila v zmago v New Hampshireu. Najprej je občinstvo spravila v smeh z besedami, da vsi vedo, da je imela kar nekaj preizkušenj.

Nato pa je povedala, da njene težave niso nič v primerjavi s tem, kar vsak dan doživlja večina Američanov od vojnih veteranov naprej. Na koncu se je še obrnila k Obami, mu ponudila roko in dejala, da bo stranka ostala enotna ne glede na to, kdo bo izbran za kandidata in publika je soočenje sklenila s stoječimi ovacijami.

Kandidata sta razlagala stališča o imigraciji, ekonomiji, zdravstvu in zunanji politiki, pri čemer je Obama prebrisano poudarjal, da sta načeloma na isti valovni dolžini. Clintonova je skušala izpostaviti razliko glede zdravstvenega načrta, pri čemer ona zagovarja obvezen splošni sistem, Obama pa prostovoljno zavarovanje ob nižjih stroških tudi s subvencijami.

Obama na Kubo, Clintonova ne takoj

Clintonova je vnovič zatrdila, da se ne bi nemudoma srečala z novim predsednikom Kube, dokler se ne dokaže, da resno misli z reformami, Obama pa je dejal, da je to stari vzorec postavljanja ZDA nad vse ostale države na svetu in bi se sam srečal z izobčenimi voditelji tudi brez pogojevanja. Clintonova sicer ni želela odgovoriti na vprašanje, ali je Obama po njenem mnenju primeren za prevzem položaja predsednika, Obama pa je spet izpostavil svojo bistveno prednost, ki bo prišla do izraza proti republikanskemu kandidatu Johnu McCainu. Ponovil je, da je bil vedno proti vojni v Iraku.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
25. 02. 2008 09.13
Res bodo za vsakim Ameriškim predsednikom stale iste korporacije in lobiji, ampak nikdar ne gre pri tako pomembnem politiku zanemarit tudi osebnosti. Meni se zdi Obama najbolj po Evropskem okusu, kar pa pomeni, da najverjetneje ne bo zmagal ali pa se mu bo zgodil JFK...
Tonček Balonček
23. 02. 2008 09.39
Evropski sistemi se od ameriškega najbolj razlikujejo po tem, da v ZDA še sanjati ne moreš o kakršni kandidaturi, če nimaš možnosti zbrati kakšno miljardo dolarjev denarja za kampanjo. Tam razna Kalandrova društa, Pipisporti in podobno niti kaplja v morje nii!! Košta!!
Tonček Balonček
22. 02. 2008 21.21
A ta obama bo nakladals koraj leto dni, kot Čebelar?
ServerAUTOMATIC
22. 02. 2008 14.47
Naj zmaga Obama.
haze
22. 02. 2008 13.39
Preden kdorkoli v svojih mislih podpre nekega kandidata, bi blo dobr, da vsaj preveri, kaj vse je do zdj že naredu in kaj namerava oz obljubla. Obama, Clinton ali McCain politika ZDA se z temi tremi bistveno ne bo spremenila. Edino Ron Paul bi res spremenil Ameriko in s tem ceu svet.
civitasstain@gmail.com
22. 02. 2008 11.21
Američani imajo pač drugačni volilni sistem. Seznani se malo z evropskim, boš pa videl, kako zapleten je tudi naš evropski in kako si je različen od države do države.
deki3@email.si
22. 02. 2008 11.11
preberite si kaj hočejo američani napravit! bruka, stvarno bruka! res da so američani sposobni marsičesa, sam da so pa lahk res TOK bedni, si pa nebi nikol mislu!!!
fljuskus
22. 02. 2008 09.11
Mater, te volitve pa se vlečejo.... naj že enkrat glasujejo pa bo mir :)