Tujina

Mesić zmagovalec volitev?

Zagreb, 02. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Po nekaterih rezultatih vzporednih volitev je zmagovalec hrvaških predsedniških volitev sedanji predsednik Stipe Mesić.

Po nekaterih rezultatih vzporednih volitev je Mesić zmagovalec predsedniških volitev, po drugih pa ni prestopil praga 50 odstotkov volilnih glasov.

Sedanji hrvaški predsednik Stipe Mesić naj bi po prvih podatkih vzporednih volitev na današnjih predsedniških volitvah, ki jih je opravila agencija Puls, dobil 51,8 odstotka glasov. Sledi poslovnež Boris Mikšić, ki je dobil 19,54 odstotka, medtem ko se je na tretje mesto uvrstila podpredsednica vlade, kandidatka Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) Jadranka Kosor s 17 odstotki glasov. Po podatkih vzporednih volitev hrvaške televizije HTV je Mesić dobil 51,84 odstotka glasov, Mikšić 19,54 odstotka glasov, medtem ko je za Kosorjevo glasovalo 17,06 odstotka hrvaških volivcev.

Izidi vzporednih volitev so veliko presenečenje. Vse raziskave javnega mnenja so namreč kot edina dva možna kandidata za drugi krog volitev omenjala Mesića in Kosorjevo. Neodvisnemu kandidatu Borisu Mikšiću so napovedovali tretje ali celo četrto mesto, tako je njegovo drugo mesto zares nepričakovano.

Komercialna televizija RTL je prav tako objavila izide vzporednih volitev na vzorcu 20.000 volivcev na 200 voliščih z vseh delov države, po katerih je za Mesića glasovalo 48,7 odstotka volivcev, Mikšića je podprlo 19,1 odstotka volivcev, medtem ko je Kosorjeva prejela 16,5 odstotka glasov. Po izidih vzporednih volitev hrvaške televizijske postaje Nova TV pa je sedanji hrvaški predsednik Stipe Mesić dobil nekaj manj kot 49 odstotkov glasov, neodvisni kandidat Boris Mikšić je dobil 19 odstotkov, za kandidatko HDZ Jadranko Kosor je glasovalo 16,5 odstotkov volivcev, sledita Đurđa Adlešić in Slaven Letica. Če so rezultati točni, se bosta v drugem krogu pomerila Stipe Mesić in politični anonimnež Boris Mikšić.

Vsi mediji so poudarili, da projekcije temeljijo na velikem, nacionalno reprezentativnem vzorcu volivcev in da je možnost napake majhna, in sicer znaša okoli enega odstotka.

Miroslav Čiro Blažević na volišču
Miroslav Čiro Blažević na volišču FOTO: Reuters

Nizka volilna udeležba, rezultati po polnoči

Prve neuradne rezultate hrvaških predsedniških volitev naj bi volilna komisija objavila takoj po polnoči, ko preneha veljati volilni molk.

Na 6.564 voliščih so lahko hrvaški državljani med 13 kandidati izbirali svojega bodočega predsednika. Volišča so se zaprla ob 19. uri, prve začasne volilne izide pa bodo objavili po polnoči.

Do 16. ure je po podatkih hrvaške državne volilne komisije na hrvaških predsedniških volitvah glasovalo skoraj 42 odstotkov (41,92 %) volilnih upravičencev od skupno 4 milijonov hrvaških volivcev. Na prejšnjih predsedniških volitvah je do te ure glasovalo 55,18 odstotka državljanov.

Mesić in Kosorjeva kršila volilni molk

Hrvaški premier Sanader je pozval volivce, da se v čim večjem številu udeležijo volitev
Hrvaški premier Sanader je pozval volivce, da se v čim večjem številu udeležijo volitev FOTO: Reuters

Aktualni hrvaški predsednik Stipe Mesić in kandidatka stranke HDZ Jadranka Kosor sta prekršila volilni molk na današnjih predsedniških volitvah. Ta je zakonsko določen, da je na dan volitev prepovedano dajati kakršnekoli rezultate volitev. Oba kandidata za predsednika sta namreč po glasovanju na volitvah dala izjavo za medije, v kateri je Kosorjeva povedala, da pričakuje, da bo prišla v drugi krog volitev, predsednik Mesić pa je novinarjem povedal, da pričakuje zmago že v prvem krogu predsedniških volitev. "Po vsej verjetnosti bom zmagal že v prvem krogu," je dejal, potem ko je oddal svoj glas.

Brez večjih incidentov

Predsednik državne volilne komisije je zatrdil, da volitve zaenkrat potekajo brez večjih incidentov. Zabeležili so le en manjši incident v Puli, kjer sta dve neznani osebi poškodovali hrvaško zastavo. V Zagrebu pa je prišlo do nesporazumov med volivci in osebami iz agencije za raziskovanje javnega mnenja, ki so volivce anketirale ob ozhodu iz volišča.

Volivci izbirali med trinajstimi kandidati

V tekmi za predsednika so ob Mesiću, ki ga podpira osem opozicijskih parlamentarnih strank in je s 70 leti najstarejši med kandidati, ter podpredsednici vlade Jadranki Kosor tudi kandidatka Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) Đurđa Adlešić; neodvisni kandidat, ki ga podpira Hrvaška stranka prava (HSP), Slaven Letica; povratnik iz ZDA Boris Mikšić; kandidata zunajparlamentarnih strank Hrvaškega bloka (HB) in Hrvaške krščansko-demokratske unije (HKDU), Ivić Pašalić in Anto Kovačević; nekdanji selektor hrvaške nogometne reprezentance Miroslav Čiro Blažević; odvetnica iz Splita Doris Košta; kontroverzni nekdanji poslanec Ljubo Ćesić Rojs; ter trije, širši javnosti povsem neznani kandidati - Mladen Kešer, Tomislav Petrak in Miroslav Rajh.

SORODNI ČLANKI