Tujina

Ivica Račan - biografija

Ljubljana, 29. 04. 2007 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Smole
Komentarji
0

Ivica Račan - nekdanji hrvaški premier, politik, ki je priznal, da je kadil marihuano, človek, ki je življenje posvetil politiki, je v Zagrebu umrl v 64. letu starosti.

Ivica Račan
Ivica Račan FOTO: Reuters

Ivica Račan se je rodil 24. februarja 1944 v nemškem mestu Eberschach, kjer je bila njegova mati v koncentracijskem taborišču. Kljub temu pa se Račan ni rodil znotraj žice, saj je njegovo mater v visoki nosečnosti iz taborišča rešila neka Nemka.

Po drugi svetovni vojni se je družina Račan pogosto selila. Živeli so v Božjakovini pri Zagrebu, v Kutini in drugod, da bi se končno ustalili v Slavonskem Brodu. Živeli so na farmi, ki so jo kasneje spremenili v smetišče, tako da so Račanovi dolgo časa živeli obdani s smetmi. Ivica je zaradi tega tudi tožil državo, vendar tožba ni obrodila sadov.

Povprečen učenec

V šoli Ivica ni blestel, imel je dober uspeh in preziral je 'piflarje'. Prepričan je bil, da je šolski program zastarel in okoren, zato je s kolegi ob koncu 50-ih let prebiral Joycea in Faulknerja ter vodil vroče debate o marksizmu in filozofiji.

Leta 1959 se je mladi Ivica včlanil v Zvezo komunistov. Malo pred tem pa je bil prav on predmet ostre razprave v mladinski organizaciji zaradi nemoralnega obnašanja. 'Obtožnica' ga je bremenila 'flirtanja z dekletom iz sosednjega razreda'.

Ivica Račan je imel zelo rad ženske. Poročen je bil trikrat. Na sliki z ženo Dijano v Mostarju.
Ivica Račan je imel zelo rad ženske. Poročen je bil trikrat. Na sliki z ženo Dijano v Mostarju. FOTO: Reuters

Bil je eden prvih mladeničev, ki so v Slavonskem Brodu nosili kavbojke. Kot se je sam opisal, je bil frajer, dosti je pil, prebiral ameriško literaturo ter poslušal Fats Domina in Elvisa Presleya. Njegova velika želja je bila postati igralec, vendar se mu ni uspelo vpisati na akademijo dramskih umetnosti, zato se je odločil za študij prava, ki ga je končal v roku. Leta 1968 se je zaposlil na Inštitutu za družbeno upravljanje v Zagrebu kot znanstveni sodelavec.

V politiko je vstopil leta 1972. Kmalu za tem so ga pozvali v Izvršni komite Zveze komunistov Hrvaške, kjer je skrbel za sektor ideologije, kulture in informiranja.

Sredi 70-ih let je doživel hudo prometno nesrečo, ki ga je zaznamovala. »Od takrat svojo vlogo v poslu in družbi dojemam manj resno. Nisem več obseden z idejo, da imam lastno posebno misijo, kot nekateri drugi,« je svoje življenje po nesreči komentiral Račan.

Vodil hrvaške komuniste, ko so rekli 'na svidenje, SFRJ'

1982 je Ivica Račan postal direktor Politične šole Josip Broz Tito v Kumrovcu. Kasneje so ga izbrali za za člana Predsedništva Centralnega komiteja Zveze komunistov Hrvaške. Na 12. kongresu komunistične stranke pa je postal član Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije.

Ivica Račan in Slobodan Milošević se tudi za časa SFRJ nista najboje razumela - slika iz leta 1989
Ivica Račan in Slobodan Milošević se tudi za časa SFRJ nista najboje razumela - slika iz leta 1989 FOTO: Reuters

Račan je vodil hrvaško delegacijo na 12. partijskem plenumu, ki so ga slovenski in hrvaški komunisti zapustili in tako naznanili dokončni razpad Socialistične federativne republike Jugoslavije.

Uspehu sledil neuspeh, da bi se vrnil na vrh

Leta 1990 Račan sprejme odločitev za razpis prvih večstrankarskih volitev na Hrvaškem po letu 1945. Kmalu po volitvah je zmagovalno stranko Hrvaško demokratsko skupnost (HDZ) označi za stranko "z nevarnimi nameni". Račanova stranka, ki na prvih volitvah nastopa pod imenom Zveza komunistov Hrvaške - Stranka demokratskih sprememb (SKH-SDP), je na prvih volitvah prejela 35 odstotkov glasov in oblast predala HDZ-ju.

Račan je bil prvi neHDZ-jevski premier
Račan je bil prvi neHDZ-jevski premier FOTO: Reuters

Na parlamentarnih volitvah 1992 je stranka – z imenom Socialnodemokratska partija (SDP) doživela hud udarec, saj je prejela le 5 odstotkov glasov in tako za las vstopila v sabor. Zaradi poraza je Račan razmišljal tudi o umiku iz politike, za kar pa se kljub vsemu ni odločil. Namesto tega je stranko 'očistil' mnogih intelektualcev oziroma vseh, ki bi mu lahko ogrozili predsedniško funkcijo. Na volitvah 1995 SDP postane najmočnejša opozicijska stranka.

Januarja 2000 je koalicija SDP in Hrvaške socialno liberalne stranke (HSLS) dobila največ mandatov in v skladu z dogovorom je Račan postal predsednik vlade. Naslednje volitve 2003 ponovno privedejo na oblast HDZ, Račanova SDP pa se vrne v opozicijo.

Usodne rakave celice

Konec januarja 2007 so mu zdravniki postavili diagnozo raka v rami, zato se je začasno umaknil iz politike, medije pa je zaprosil za spoštovanje pravice do zasebnosti, čeprav je prek stranke javnost obveščal o napredovanju bolezni oziroma zdravljenja.

Četudi je bila prva diagnoza tumor v desni rami, so nadaljnje preiskave v Mestni kliniki v Münchnu pokazale, da ima raka na sečevodu. Operativno so mu odstranili levo ledvico, sečevod in limfne vozliče, izkazalo pa se je, da je tumor v ramenu v bistvu metastaza raka na sečevodu. Sledila je operacija, pri kateri so Račanu odstranili metastazo iz mišic v desnem ramenu. Dokončna diagnoza je potrdila tudi raka na levi ledvici.

Konec marca se je Račanovo zdravstveno stanje poslabšalo, zato so ga sprejeli v bolnišnico. Kmalu se je izkazalo, da ima metastaze na možganih, zato so izvedli postopek gama-knife oziroma obsevanje, s pomočjo katerega uničujejo tumorje na omejenem območju. Nato je bilo Račanovo stanje stabilno, nadaljevali pa so z obsevanjem ramena.

Sredi aprila je padel v komo, zato so ga sprejeli v zagrebški klinični center. Prejšnji teden so spočili, da je njegovo stanje boljše, vendar še ni bilo jasno, ali je bilo zdravljenje učinkovito. V noči na 29. april pa je Račan izgubil večmesečno bitko za življenje.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.