Tujina

Italijanski desničarji proti širitvi EU

Rim, 12. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Tretja največja italijanska vladna stranka Severna liga je poskrbela za nove napetosti med Italijo in Evropsko unijo, za 1. december so namreč napovedali protest proti širitvi EU.

S protestom, ki naj bi potekal v italijanskem mestu Brescia, želijo nasprotniki širitve EU izraziti zaskrbljenost in strah pred valom priseljencev z Vzhoda, ki naj bi ga po njihovem mnenju povzročila načrtovana širitev EU.

Če Bruselj ne bo želel odstopiti od širitve EU, bo stranka od unije zahtevala uvedbo prehodnega obdobja, v katerem naj bi za državljane novih članic povezave veljala prepoved priseljevanja v ostale države EU. Prepoved naj bi trajala tako dolgo, dokler gospodarstva vzhodnoevropskih držav ne bodo dosegla stopnje blaginje sedanjih članic unije.

Severna liga zahteva tudi reformo italijanske ustave, še piše današnji Die Presse. Za vse zakone, ki bi na kakršenkoli način omejevali suverenost države, stranka zahteva glasovanje na referendumu. Slednji naj bi bil tako v prihodnje potreben tudi za potrditev sprememb pogodb EU.