Tujina

Italija objavila svojo različico poročila

Rim/Washington, 03. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Italija je objavila poročilo o smrti agenta Nicole Caliparija, ki pa se precej razlikuje od ameriškega poročila o dogodku.

Nicola Calipari je bil v Iraku ubit 4. marca letos
Nicola Calipari je bil v Iraku ubit 4. marca letos FOTO: Reuters

Na avtomobil, ki je bil 4. marca na poti do bagdadskega letališča in v katerem sta bila italijanski agent Nicola Calipari in novinarka Guiliana Sgrena, so ameriški vojaki streljali na nadzorni točki v Iraku.

Italijani so v svojem 52 strani dolgem poročilu o 'prijateljskem ognju' obtožili ameriške vojake slabe psihične pripravljenosti, neizkušenosti in slabe organiziranosti na nadzornih točkah v Iraku. Kot so dodali, dogodek ni bil načrtovan, krivdo za Caliparijevo smrt pa je nemogoče naprtiti posamezniku.

Italijansko poročilo zanika navedbe ameriškega poročila, da je avto s Caliparijem vozil prehitro. Hitrost "ne more biti vprašljiva", je zapisano. "Voznik avtomobila ni vozil hitro, ker je bila cesta mokra, ker je vedel, da se približuje 90-stopenjskem ovinku in ker je vozil z eno roko, saj je imel v drugi prenosni telefon," so še zapisali v italijanskem poročilu.

Poleg tega poročilo Američane obtožuje, da po incidentu niso zavarovali kraja dogodka, s čimer so onemogočili primerno preiskavo. Ameriško poročilo sicer priznava, da vojaki niso imeli napisanih pravil za blokiranje operacije, temveč le proceduro, ki jim jo je posredovala enota, ki so jo zamenjali.

Po navedbah v poročilu Calipari ni upošteval navodil, naj avto zaustavi, ameriški poveljnik pa ni bil obveščen o njegovi misiji, kar sicer Italijani popolnoma zavračajo. "Če ameriška veriga poveljevanja ni bila formalno obveščena o natančnih podrobnostih misije, pa nikakor ni moč zanikati, da so vedeli za Caliparijev prihod in dejstvo, da je bil na uradni misiji," je še zapisano v italijanskem poročilu.

ZDA odgovarjajo

ZDA so v odzivu na italijansko poročilo poskušale zmanjšati pomen italijanskih navedb. "Pomembno je, da se spomnimo, da je potekala skupna preiskava in da smo v mnogih točkah dosegli soglasje," je v Washingtonu dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministra Richard Boucher in izrazil upanje, da ne bodo iskali le razlik v poročilih, temveč tudi skupne točke.

ZDA so sicer zaključke preiskave objavile v soboto, v poročilu pa so bili ameriški vojaki oprani vsakršne krivde. Vodja ameriških preiskovalcev je dejal, da je smrt Caliparija tragična nesreča, ameriški vojaki, ki so na nadzorni točki blizu bagdadskega letališča streljali na avtomobil, pa niso krivi.