Tujina

Italija o Caliparijevi smrti

Rim, 02. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaključki italijanske preiskave smrti agenta Nicole Caliparija še niso znani, čeprav so preiskovalci končali z raziskavo.

Agent Nicola Calipari je izgubil življenje pri reševanju italijanske novinarke Giuliane Sgrene
Agent Nicola Calipari je izgubil življenje pri reševanju italijanske novinarke Giuliane Sgrene FOTO: Reuters

Italijanski preiskovalci v zvezi s smrtjo italijanskega agenta Nicole Caliparija, ki je v začetku marca umrl v Iraku, so izdali lastno poročilo o incidentu, vendar pa ga italijanska vlada za zdaj ni objavila, prav tako pa uradno niso znane podrobnosti poročila. Kot je povedal italijanski zunanji minister Gianfranco Fini, je preiskava naletela na koordinacijske težave med oblastmi v Iraku in na probleme s pravili na nadzornih točkah.

Italijanski premier Silvio Berlusconi bo predvidoma v četrtek pred parlamentom poročal o razlikah med izsledki preiskave ameriške - ta je bila že objavljena v soboto - in italijanske strani glede nekaterih ključnih vprašanj v zvezi s Caliparijevo smrtjo. Potem ko bo Berlusconi predstavil stališča italijanske strani, bo sledila tudi parlamentarna razprava.

Kot poročajo italijanski mediji, italijanska stran v zaključkih preiskave ameriški patrulji in ameriškim preiskovalnim organom očita, da so poskušali prikriti dokaze. Ker se želi Berlusconi izogniti diplomatskemu sporu, načrtuje osebni pogovor z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem.

Berlusconi se bo o preiskavi pogovoril tudi z ameriškim predsednikom Bushem (Foto: Reuters)
Berlusconi se bo o preiskavi pogovoril tudi z ameriškim predsednikom Bushem (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Potem ko ameriške in italijanske oblasti v preiskavi Caliparijeve smrti niso prišle do enotnega zaključka, so ameriške oblasti v soboto objavile svoje zaključke preiskave, po katerih je bila smrt italijanskega agenta tragična nesreča, ameriški vojaki, ki so na nadzorni točki blizu bagdadskega letališča streljali na Italijane, pa niso krivi. Incident bi po izsledkih preiskave lahko preprečili z boljšo koordinacijo med italijansko vlado in ameriškimi silami v Iraku.