Tujina

Istospolne poroke prepovedane

San Francisco, 06. 10. 2006 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Definicija poroke kot zveze med moškim in žensko ni diskriminatorna, meni kalifornijsko prizivno sodišče.

V Kaliforniji ne bo homoseksualnih porok
V Kaliforniji ne bo homoseksualnih porok FOTO: Reuters

Prizivno sodišče ameriške zvezne države Kalifornija je v četrtek razveljavilo odločitev prvostopenjskega sodišča iz leta 2005 in potrdilo prepoved homoseksualnih porok kot povsem ustavno. Sodišče se je strinjalo z argumentom pravosodnega ministrstva, da je definicija poroke stvar zakonodaje in ne sodišč.

Prizivno sodišče je v odločitvi zapisalo, da zgodovinsko uveljavljena definicija poroke med moškim in žensko ne predstavlja diskriminacije in ne krši temeljne pravice. Sodišče je sicer pustilo odprto možnost, da se definicija poroke razširi, vendar to prepušča demokratičnemu procesu.

Po mnenju sodišča diskriminacije ni, ker ima Kalifornija zakon o civilni zvezi, ki daje istospolnim parom večino pravic, ki gredo poročenim moškim in ženskam. Zagovorniki pravic homoseksualcev so sicer že napovedali priziv na državno vrhovno sodišče.

Kalifornijski guverner je z vetom preprečil poroke istospolnih parov, ki jih je državni sodnik dovolil
Kalifornijski guverner je z vetom preprečil poroke istospolnih parov, ki jih je državni sodnik dovolil FOTO: Dare Čekeliš

Državni sodnik Richard Kramer je marca leta 2005 razsodil, da so zakoni glede poroke v Kaliforniji neustavni, ker kršijo državljanske pravice istospolnih parov z zanikanjem osnovne človekove pravice, da se posameznik poroči z osebo, s katero si želi. Državni kongres je nato sprejel zakon, ki je homoseksualne poroke dovolil, vendar je guverner Arnold Schwarzenegger vložil veto in dejal, da morajo o tem odločiti volivci na referendumu ali pa sodišče.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferrari
07. 10. 2006 13.08
Še ena lepa gesta iz Kalifornije,vzgled tudi za Slovenijo in Slovence,ki ....