Tujina

Islandija kmalu v EU?

Reykjavik, 07. 05. 2009 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Islandska premierka je sporočila, da bo vlada parlament prosila za zeleno luč za vložitev prošnje za vstop v EU. Pogajanja naj bi se začela zelo hitro, edino težavno poglavje naj bi bilo ribištvo.

Islandska premierka Johanna Sigurdardottir je včeraj sporočila, da bo vlada parlament prosila za zeleno luč za vložitev prošnje za vstop v EU. Vstopu Islandije v Unijo so doslej nasprotovali zeleni, ki so poleg socialdemokratov v novi vladi (to je konec tedna, dva tedna po zmagi na parlamentarnih volitvah, oblikovala Sigurdardottirjeva), vendar pa je skoraj gotovo, da bo parlament predlog vlade o začetku pogajanj o vstopu v EU podprl. Včlanitvi v Unijo je namreč naklonjen tudi del opozicije.

Islandija
Islandija FOTO: Reuters

Zadnje raziskave javnega mnenja na Islandiji sicer kažejo, da le 39 odstotkov Islandcev podpira vstop v EU, prav toliko jih temu nasprotuje. Okoli petina ljudi je, sodeč po raziskavi, katere rezultate so objavili v sredo, še neodločena.

Po mnenju premierke sta članstvo v Uniji in uvedba evra najboljša rešitev za državo, ki jo je finančna kriza lani jeseni močno prizadela in je privedla tudi do padca vlade. Evropski komisar za širitev Olli Rehn pa je v zadnjih mesecih večkrat poudaril, da bi se lahko pogajanja z Islandijo začela zelo hitro, če se bo Reykjavik odločil vložiti prošnjo za vstop.

Edino težavno poglavje je ribištvo, saj se Islandija, za katero je to ena od glavnih gospodarskih panog, boji, da bo preveč odvisna od odločitev Bruslja.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marija120
16. 07. 2009 17.53
nebojo šli ker bo Zmagec zahtevo referendum
zogby
07. 05. 2009 17.39
Saj Islandci niso luzerji,res da je država na bankrotu,ampak ljudje živijo kot so živeli prej ,skoraj ni razlike edino potovati si ne morejo privoščiti na šopinge v Kanado, Ameriko , Veliko Britanijo,... kar se pa tiče raznih razvedril doma kot so kina,toplice in druga zabava jim pa je dostopna ,neglede na finančni zlom države! Tudi hrana ni problem,kje pa kaj vidimo kako ljudje prosijo za hrano in da lakota seji smrt po islandskih mestih? Živijo veliko lepše kot mi Slovenci,edino kar jih je udarilo so pri njih priljubljena potovanja,ker si jih ne morejo več privoščiti,zaradi padca vrednosti njihovega denarja. Nek kolega z Norveške je še celo rekel,da norveška vlada lobira pri islandski,naj ne vstopi v EU in je celo poslala ekipo v Reykjavik ,ki bi jih odvrnila od tega!
Bolivar
07. 05. 2009 17.37
Če bo Bruselj dovolil Islandiji proste roke pri ribištvu in jih ne omejeval ,glede na EU-zakone,bi lahko Islandija pristopila v EU,kot je znano ima kar nekaj držav določene sporazume z EU ,ki jih izvzema od določenih sporazumov znotraj povezave! Tako rečeni Opt-outi ,ki jih imajo recimo Danska,Švedska ,Velika Britanija ,Poljska idr. ,seveda vsaka za svoje področje!
sottozero
07. 05. 2009 13.45
Še tile luzerji nam manjkajo...ko pa so uvedli cone za ribolov in hodili na tortico in kavo v Barcelono ali London, nas pa še pogledali niso. K... jih gleda. Bomo šli vsaj poceni v toplice...Še Romuni si jih bodo lahko privoščili!
deadea
07. 05. 2009 12.59
seveda. ko pa so jih prisilili.
Audy
07. 05. 2009 10.46
Dragon_13, problem-reaction-solution
kitaristdule
07. 05. 2009 10.27
In bo še en revež več za podpirat. Še v SFRJ nas niso tako ožemali, kot nas bodo kmalu v EU.
Dragon_13
07. 05. 2009 10.16
Država nasprotuje vstopu v EU - državo pripelješ do finančnega zloma - država prosi za vstop v EU, kakšno nakučje.