Tujina

Iskanje rešitve z dialogom, ne pritiski

Zagreb, 16. 02. 2008 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Hrvaški zunanji minister Jandroković je še enkrat zatrdil, da ERC ne prejudicira meje na morju med Slovenijo in Hrvaško.

Jandroković je poudaril, da ERC ne prejudicira meje na morju med Slovenijo in Hrvaško.
Jandroković je poudaril, da ERC ne prejudicira meje na morju med Slovenijo in Hrvaško. FOTO: Reuters

Hrvaška vlada je pripravljena s posebno izjavo še enkrat potrditi, da uveljavitev ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu na noben način ne prejudicira končne rešitve glede meje na morju med Slovenijo in Hrvaško, je v pogovoru za današnjo izdajo hrvaškega dnevnika Večernji list dejal vodja hrvaške diplomacije Gordan Jandroković.

Glede odnosov s Slovenijo je novi hrvaški zunanji minister zatrdil, da se je od vsega začetka zavzemal za dialog pri reševanju odprtih vprašanj. "Upam, da je tudi na slovenski strani prevladalo stališče, da je mogoče odprta vprašanja reševati z dialogom in ne s pritiski," je dodal.

Vodja hrvaške diplomacije je v pogovoru tudi napovedal, da bo na hrvaškem zunanjem ministrstvu prišlo do nekaterih organizacijskih sprememb. Kot je pojasnil, resno razmišljajo o oblikovanju posebne uprave za sosednje države, saj so poleg EU in zveze Nato odnosi s sosedami prioriteta hrvaške zunanje politike. "Okrepili bomo oddelke za Slovenijo, Srbijo, BiH in Črno goro," je napovedal Jandroković.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ugrica
17. 02. 2008 09.37
Tudi meni se je že začel obračati želodec,ko poslušam hrvaškega zunanjega ministra,da ERC ne prejeducira rešitve meje na morjo .Če jo ne prejeducira zakaj potem hrvatje se ne umaknejo iz piranskega zaliva in Savudrije,če so res tako iskreni.Ali res naš zunanji minister ne zna postaviti pravega vprašanja hrvatom.Zakaj se ne napravi korak naprej pri tej prokleti meji z hrvaško na morjo.Hrvatje v piranskem zalivo nimajo kaj iskati.Skrajni čas je,da naša vlada stori korak naprej od te mrtve točke,in to stalno podjebavanje,da se meja ne prejeducira.
inexslo@hotmail.com
16. 02. 2008 22.04
og_bobycar balkanac šuti!!!!nemaša prava glasanja
Uporabnik113189
16. 02. 2008 18.27
Očitno je nekdo ali gluh ali pa glup ( po Gantarju). Kaj se sploh še kdo pogovarja o ERC. Za mene je ta zadeva končana..Podpisali so, da za EU ne obstaja in tu ni kaj debatirat. Lahko pa skličejo kakšno konferenco o zaščiti morja..Enkrat se pove pametnemu, dvakrat v mlinu, trikrat pa v umobolnici..
xzamiel@hotmail.com
16. 02. 2008 17.57
Ne prejudicira meje med državama? Kako ne, če pa je ERC cona krepko preko meje + naj bi imeli "pravno" pravico/dolžnost, da ustrezno ukrepajo. Halo. Naj se malo zamislijo kaj sploh pomeni ERC. Je cona vseh držav Jadrana, ne pa sam njih.