Tujina

Iskani antibiotik Cipro

Washington, 18. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Združene države se pogajajo z nemško framacevtsko družbo Bayer, da bi sprostila svoj patent na antibiotik Cipro. Ciprofloxacin ali krajše Cipro, je postal najbolj uporabljano zdravilo za primere okužbe z vraničnim prisadom.

Cipro
Cipro FOTO: Reuters

To je v sredo potrdil tudi ameriški državni sekretar za zdravstvo Tommy Thompson. Predstavniki ameriške podružnice korporacije Bayer in ameriške administracije za hrano in zdravila pa niso hoteli komentirati morebitnih pogajanj med Bayerjem in ameriško vlado.

Problem posredno zadeva že dalj časa trajajočo polemiko glede pravic intelektualne lastnine in interesa revnejših držav, ki si želijo cenejših zdravil za zdravljenje epidemij AIDS-a, malarije, tuberkuloze in drugih bolezni.

Bayer je sporočil, da je v naslednjih treh mesecih načrtoval več kot potrojiti proizvodnjo antibiotika Cipro, da bi lahko zadovoljil povečano povpraševanje po tem zdravilu, ki so ga sprožili primeri infekcij z antraksom v ZDA po 11. septembru. Bayer prodaja Cipro ameriški vladi po ceni 1,98 dolarja za tableto in bo to ceno obdržal tudi po povečanju proizvodnje.

Medtem je družba Ranbaxy Laboratories, proizvajalec generičnih zdravil iz Bombayja v Indiji, ponudil ZDA oskrbo z 20 milijoni tablet ciprofloxacina - kar je generično ime za Cipro - na mesec. Predsednik druže Ranbaxy Laboratories Brian Tempest je povedal, da bi so pripravljeni začeti z dostavo že decembru, po “privlačni” ceni, ki pa je ni žele razkriti. Dvomesečna oskrba s Ciprom stane v Indiji samo 20 milijonov dolarjev, kar je le ena tridesetina cene v ZDA.

Indijski prozvajalci zdravil so vodilni pri zagotavljanju cenejših različic pomembnih zdravil in vlade spodbujajo k temu, da zaobidejo mednarodne zakone o patentih in intelektualni lastnini.